Efterretningschef arresteret for at lække »topsecrets« fra fem lande

Lækket kan udgøre en risiko for Canadas allierede i Storbritannien, USA, Australien og New Zealand, siger politiet. Efterretningschefen har nemlig også haft adgang til deres hemmeligheder.

Cameron Ortis ledede det canadiske politis efterretningsenhed og havde adgang til fem landes efterretningshemmeligheer. Nu er han blevet anholdt for at have lækket dele af efterretningen. Det er endnu uvist, hvad han har lækket - og hvem han har delt informationen med. Men sikkerhedseksperter og allierede efterretningspartnere er bekymrede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Shannon VanRaes/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvad Cameron Ortis har lækket, og hvem han har delt det med, ved offentligheden ikke. Men sikkerhedseksperter omtaler allerede hans sag som en af de potentielt største lækagesager i canadisk historie – og det kan få konsekvenser for Canadas allierede i USA, Storbritannien, Australien og New Zealand.

Sådan skriver The Guardian om anholdelsen af den canadiske efterretningschef Cameron Ortis, som plejede at lede det canadiske politis efterretningsafdeling. Han blev fredag sigtet for at have lækket eller tilbudt at dele hemmelig information til udlandet eller en terrorgruppe, skriver The Washington Post.

47-årige Ortis havde på grund af sin høje stilling ikke alene adgang til tophemmelig canadisk efterretning: Han havde også adgang til tophemmelig information fra USA, Storbritannien, Australien og New Zealand, fordi de fem lande deler efterretninger med hinanden gennem det såkaldte Five Eyes-samarbejde.

»Vi er klar over den potentielle risiko, det her udgør for efterretningen i vores partnerlande,« forklarede politikommissær Brenda Lucki på et pressemøde, da Ortis var blevet anholdt.

Stephanie Carvin, professor i internationale relationer ved Carleton Universitet

»Hvis det er lykkedes Ortis at dele information, kan omfanget af det her være fuldstændig uden fortilfælde i canadisk historie.«


Ifølge sikkerhedseksperter kan lækket komme til at skade Canadas forhold til sine allierede. Stephanie Carvin, der er professor i internationale relationer ved Carleton Universitet og tidligere national sikkerhedsanalytiker for regeringen i Canada, er sikker på, at Canadas allierede er »frygtelig bekymrede« over anholdelsen.

»Hvis det er lykkedes Ortis at dele information, kan omfanget af det her være fuldstændig uden fortilfælde i canadisk historie,« siger hun til The Guardian: »Men vi ved ikke noget endnu. Og det er nok også en af grundene til, at mange ikke slapper af endnu: Vi ved, det kan være slemt. Men hvor slemt er det?«

Det er som sagt uvist, hvad Ortis har lækket, men han har haft adgang til tophemmelig information om alt fra terrorfinansiering til atomtrusler i alle fem lande, skriver The Washington Post. Og Canada modtager mere efterretning fra sine allierede, end de selv deler, skriver The Washington Post.

Myndighederne frygter desuden, at han har lækket hemmeligheder om Canadas spionageprogrammer. Det er uklart, om han har delt information med en udenlandsk stat, en gruppe eller et individ. Hvis han bliver dømt skyldig, kan han stå til 14 års fængsel.

Nogle canadiske medier spekulerer i, om Ortis kunne have kommunikeret med russiske ellers kinesiske agenter, og i The Washington Post henvises der til, at han på sin LinkedIn-profil har stående, at han taler kinesisk. Men der er altså intet, der vides endnu.