Efterforskere: Piloten landede trods advarsler

Russiske politikere forsøgte i går at afværge diplomatiske forviklinger i kølvandet på det tragiske flystyrt, der kostede den polske præsident livet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BISJKEK: Det er ikke hver dag, russiske præsidenter meddeler sig på polsk. Men det gjorde Dmitrij Medvedev i går, da han med en videooptagelse på Kremls hjemmeside udtrykte sin »dybeste sorg« over det flystyrt, der lørdag kostede 97 livet - herunder den polske præsident, Lech Kaczynski, og en lang række af landets fremmeste embedsmænd og militære ledere. Flyet styrtede ned under landing i tæt tåge nær den russiske by Smolensk.

Politisk havde Ruslands ledere langtfra noget hjerteligt forhold til den nationalkonservative Kaczynski. Men den grusomme symbolik i begivenheden har forvandlet tragedien og dens efterspil til en linedans for polsk-russisk diplomati. Den polske præsident omkom, da han var på vej for at deltage i en mindehøjtidelighed for ofrene for Stalins massedrab på polske officerer i Katyn under Anden Verdenskrig.

En polsk regeringstalsmand følte det endda nødvendigt i detaljer at afvise, at der skulle være grund til at tvivle på den russiske efterforskning af styrtet.

»Blot for afklare information, som er kommet frem i medierne. Den russiske side åbnede ikke den sorte boks, men ventede på de polske eksperters ankomst,« sagde den polske regeringstalsmand Pawel Gras.

Putin i spidsen

Den russiske premierminister, Vladimir Putin, har lovet personligt at lede efterforskningen. Rusland erklærede mandag for sørgedag for ofrene.

Katastrofen ramte på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de to lande var i længe ventet bedring. Vladimir Putin blev onsdag i sidste uge den første russiske leder, der deltog i en fælles mindehøjtidelighed for de polske ofre for Stalins forbrydelser. Netop Katyn-massakren, hvor over 20.000 polske officerer blev myrdet af sovjetdiktatoren Josef Stalins hemmelige politi, ses i Polen som selve symbolet på de sovjetiske overgreb mod landet.

I går var russiske og polske eksperter samlet ikke langt fra Katyn for at klarlægge årsagen til ulykken, der har frarøvet Polen både sin statschef og nogle af de sidste efterladte til ofrene for Katyn-massakren.

Foreløbige undersøgelser, herunder radiokommunikationen før styrtet, viser ingen tegn på tekniske problemer med flyet, sagde lederen af Ruslands efterforskningsindsats, Aleksander Bastrykin. Det sovjetisk-byggede Tupolev 154 var så sent som i december gennem et større eftersyn.

Overhørte advarsel

Radiokommunikationen viser derimod, at piloten flere gange blev frarådet landing på grund af den tætte tåge, siger de russiske efterforskere.

»Piloten blev informeret om den komplekse vejrsituation, men besluttede ikke desto mindre at lande,« sagde Aleksander Bastrykin.

Ifølge øjenvidner fløj flyet lavt og ramte flere trætoppe et par hundrede meter før landingsbanen. Det styrtede ned og blev knust. Ingen af passagererne overlevede.

I går blev de fleste af de døde transporteret til Moskva, hvor identifikation skal foregå. Pårørende ankom også i løbet af dagen. Fortovet foran den polske ambassade i Moskva var dækket af blomster og stearinlys.

»Sjælen kan kun bæve ved tanken om, at Katyn har krævet flere ofre,« sagde lederen af det russiske parlaments udenrigsudvalg, Konstantin Kosatjov.