Efter voldtægter på svensk festival: Vi laver en mandefri-festival

Forleden aflyste arrangørerne af den svenske Bråvalla Festival næste års festival som en konsekvens af et stigende antal anmeldelser om seksuelle krænkelser. Nu vil svensk radiovært lave en mandefri festival.

Efter en teenagepige har anmeldt en voldtægt på Bråvalla-festivalen i Norrköping har arrangøren besluttet at stoppe festivalen. Her ses politiet på festivalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: 10050 Pontus Lundahl/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fri for mænd - både på og foran scenen. Det er opskriften på en ny, svensk festival, der meget muligt er på kalenderen næste år.

Efter anmeldelsen af en voldtægt af en kun 15-årig pige på den svenske musikfestival Bråvalla i Norrköping valgte arrangørerne at aflyse næste års festival. Manden bag festivalen, Folkert Koopmann, udtalte i en pressemeddelelse i lørdags, at han havde besluttet at aflyse Bråvalla i 2018.

I løbet af den fire dage lange musikfestival skulle politiet ifølge den svenske avis Expressen have modtaget i alt 17 anmeldelser om seksuelle krænkelser. De fem seneste af dem skulle ifølge Expressen være anmeldt til politiet søndag morgen, tre af dem som voldtægter.

Det fik i første omgang den svenske komiker og radiovært på svensk radio, Emma Knyckare, til taster på Twitter:

»Hvad tænker I om, at vi laver en festival, hvor mænd ikke velkomne, der kører indtil alle mænd har lært, hvordan man opfører sig?« Spurgte Knyckare sine følgere retorisk.

Flere svenske medier har dog taget hende på ordet, det samme har flere kvindelige, svenske kunstere, festivalkyndige og frivllige, der gerne vil hjælpe hende med foretagendet.

Og nu ser det ud til, at Sverige får deres første mandefri-festival i 2018:

»Arbejdet er allerede i planlægningsfasen og første skridt vil være at starte en organisation, der kan stable en rockfestival på benene i 2018. Drømmescenariet er, at man kan skabe en festival, der vil vare i mange år, at det bliver med gængse festival-indslag scenen, og hvor man kan føle sig velkommen og sikker som en pige,« siger Emma Knyckare til svt.

»Det var en idé, jeg havde fordi alle, der voldtager på festivaler, er mænd ... dette var en løsning,« fortsætter hun.

Den vordene festivalarrangør fortæller til det svenske medie Dagens Nyheter, at hun har fået mere en tusinde henvendelser fra kvinder, der vil hjælpe med alt fra »PR til rengøring«.

Også flere kvindelige musikere har ønsket at bidrage til den mandefri stemning, det være sig navne som Linnea Henriksson, Julia Frej og Cleo Missaoui.