Efter voldtægter advarede svensk politi mod at færdes alene: Nu trækker de advarslen tilbage

I Malmø er tre kvinder blevet voldtaget inden for en måned. Det fik svensk politi til at advare kvinder mod at færdes alene om aftenen i mørke områder. Nu trækker de imidlertid advarslen tilbage og siger, at det var en upræcis udmelding.

Svensk politi i Malmø opfordrer nu folk til ikke at færdes alene efter mørkets frembrud. Det sker, efter byen har oplevet tre voldtægter på en måned. Ifølge politiet kan de tre voldtægter være forbundet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Opdateret efter politiet trak deres advarsel tilbage.

Politiet i Malmø opfordrer alligevel ikke kvinder til at tage sig i agt, når de færdes i byen efter mørkets frembrud. Som udmeldingen ellers lød efter, at en kvinde blev voldtaget natten til lørdag – den tredje på en måned. Det skriver Sydsvenskan.

»Jeg vil sige, at man bør være ekstra forsigtig, og at man måske ikke skal gå alene uden at tænke sig om, inden vi har klarlagt, hvad der er sket,« sagde politiets efterforskningschef, Anders Nilsson, til SVT Nyheter Skåne.

Men nu er politiet i Malmø gået i rette med den udtalelse.

»Vi fraråder ikke folk at færdels alene i samfundet. Det var en meget uheldig og upræcis udtalelse fra politiet, som desværre har fået stor spredning,« lyder det fra Mats Karlsson, der er politichef hos politiet i Malmø.

»Mit råd er, at man opfører sig, som man plejer. Lad ikke frygt og misvisende oplysninger gennem sociale medier styre. Det mest kriminalforebyggende er, når folk færdes som sædvanligt,« siger han.

Den tidligere udmelding fra politiet kom i kølvandet på en voldtægt på en 17-årig pige natten til lørdag. Voldtægten skete i området Sofielund i Malmø. I november blev to kvinder voldtaget i henholdsvis Segevång og Södervärn, der ligger i nærheden af Sofielund. Alle tre voldtægter er sket udenfor og om natten.

Det fik efterforskningschef Anders Nilsson til at sige følgende:

»Disse voldsmænd fokuserer på enlige kvinder, der bevæger sig udenfor. Man bør ikke gå udenfor alene i mørklagte områder, men hvis man alligevel skal, bør man gå to og to eller i en gruppe.«

Anders Nilsson fortalte SVT, at politiet ikke vil udelukke, at der kan være en forbindelse mellem de tre voldtægter, men også den udmelding har Mats Karlsson præciseret. Han fortæller Sydsvenskan, at politiet ikke ser nogen forbindelse til de to andre voldtægtssager i Malmø, og at efterforskningen fortsætter i alle sager.

»Det ser ud til, at der er mere end én gerningsmand, så vi forsøger at lægge et puslespil, og så venter vi på, hvad DNA-prøverne viser,« siger han og fortæller, at politiet håber at modtage svar på prøverne i løbet af juleferien.

Politiet har modtaget en række tip i sagen, men understreger at der er brug for flere oplysninger, og at folk derfor ikke skal holde sig tilbage med at henvende sig, hvis de har set noget.