Efter voldsomme uroligheder: Tysklands udenrigsminister frygter for landets omdømme

Urolighederne omkring G20-topmødet i Tyskland får nu udenrigsminister Sigmar Gabriel til at frygte, at landets omdømme er skadet.

»Den demokratiske stat skal bevise sin tapperhed« Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen og Gali Tibbon
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De seneste dages voldsomme optøjer i byen Hamborg i Tyskland har unægtelig vagt voldsom meget opmærksomhed. Over 200 politibetjente er blevet såret under de tumulte demonstrationer, der har været så voldsomme, at tysk politi har måttet bede om yderligere forstærkning fra landets øvrige politikorps.

Og med så meget opstandelse kan Tysklands omdømme være skadet. Det er nemlig ikke ligefrem positiv opmærksomhed, landet har fået fra resten af verden. Det mener Tysklands udenrigsminister Sigmar Gabriel, der nu retter en skarp kritik mod de demonstranter, der har bidraget til urolighederne i Hamborg. Det skriver det tyske medie Zeit.

»Tysklands omdømme og image i den internationale offentlighed er farvet af begivenhederne i Hamborg. Vores omdømme er hårdt ramt,« siger han til det tyske medie Bild am Sonntag.

Han har ikke meget til overs for den del af demonstranterne, der tyede til vold og hærværk under protesterne, der nåede sit højdepunkt fredag.

»Alle påståede politiske motiver for dette orgie af brutalitet er falske, og det er klart, at det ikke har været andet end vold. Gerningsmændene afviger ikke fra nynazister og deres ildspåsættelser,« siger han.

Han appellerer samtidig til, at EU-landene arbejder sammen om at slå ned på »brutaliteten«.

»Vi har brug for en hurtig europæisk planlangt menneskejagt mod den her gruppe af lovovertrædere. Det kan virke som en uoverkommelig opgave at identificere forbryderne, men vi må sætte alt ind for at finde dem. Den demokratiske stat skal bevise sin tapperhed,« siger han.

Formanden for det socialdemokratiske parti SPD, Martin Schulz, har forslået, at der etableres en støttefond for de berørte beboere i Schanzenviertels og for de sårede politifolk. Han mener ikke, de berørte skal »sendes i lange besværlige forhandlinger med deres forsikringsselskaber«. Derfor bør staten, ifølge ham, tage del i en fælles hjælpeordning. Det støtter Sigmar Gabriel nu også op om.

Mens det socialdemokratiske parti SPD altså tænker i mulige hjælpescenarier til de berørte borgere, retter det konservative parti CDU og det liberale parti FDP opmærksomheden mod at slå nye slag for en hårdere linje mod venstreorienteret ekstremisme.

Og tysk politi har da også måttet ty til brug af både knipler, vandkanoner, tåregas og pebersprays i kampene mod de voldelige demonstranter. Det mener Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maiziére, ikke er et problem »med dette niveau af helt uhæmmet vold«.

Se billeder fra de voldsomme demonstrationer i artiklen herunder: