Efter ugers indespærring: Hele fodboldholdet reddet ud af grotte

Biler dyttede, Donald Trump jublede, og et redningshold skrev om et muligt mirakel, da det tirsdag endelig lykkedes at redde hele det thailandske drengefodboldhold, der siden 23. juni havde været indespærret i en grotte, ud i friheden.

Frivillige fejrer redningen af det drengefodboldhold, der siden 23. juni havde siddet indespærret i en grotte i Chiang Rai-provinsen i Thailand. Fold sammen
Læs mere
Foto: SOE ZEYA TUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

18 dage kan føles som lang tid.

For 18 dage siden var Danmark stadig med i VM i fodbold, Roskilde Festival fortsat en uge ude i fremtiden og Uffe Elbæk endnu ikke dansk statsministerkandidat. For de fire thailandske drenge og deres fodboldtræner, der 23. juni blev indespærret i Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand og først tirsdag blev reddet ud derfra, må de 18 dage have føltes som en evighed.

Søndag og mandag var deres otte fodboldkammerater blevet reddet ud af grotten, og dermed sluttede mareridtet altså endelig for samtlige 12 drenge og deres fodboldtræner, der for over to uger siden blev fanget fire kilometer inde i grotten, efter at kraftig monsunregn oversvømmede alle veje ud.

»Vi er ikke sikre på, om dette er et mirakel, videnskab eller hvad,« skrev det thailandske Navy Seal-korps, der har ført an i aktionen, tirsdag på Facebook, efter at hele fodboldholdet var ude af grotten.

Senere på dagen berettede den britiske avis The Guardian, at bilister i den nærliggende by Chiang Rai var begyndt at dytte i en art fejring af operationen.

Hverdagen vender dog ikke tilbage for fodboldholdet lige med det samme. For selv om helbredstilstanden hos i hvert fald de otte drenge, der blev reddet ud søndag og mandag, ifølge de thailandske myndigheder er god, er de alle blevet bragt til et hospital af frygt for sygdomme eller infektioner, de kan have pådraget sig under indespærringen.

Ifølge New York Times skal drengene, deres træner og fire militærpersoner tilbringe mindst en uge på et sygehus i Chiang Rai.

De thailandske fodbolddrenges indespærring har fået enorm opmærksomhed verden over, og den klassiske historie om menneskets kamp mod naturen og uret har været fast føljeton i medierne på samme måde, som da 33 chilenske minearbejdere i 2010 blev indespærret under jorden efter en nedstyrtningsulykke, og store dele af verden ligeledes løbende kunne følge redningsaktionen.

Adskillige udenlandske dykkere og frivillige har deltaget i operationen – herunder to danskere – og mens drengene endnu var indespærret i grotten, tilbød den amerikanske Tesla-topchef og iværksætterguru Elon Musk sin assistance med en miniubåd. Det internationale fodboldforbund, FIFA, inviterede til gengæld miniputterne en tur til VM i Rusland, når de engang var reddet ud – en oplevelse, hospitalsopholdet dog forhindrer dem i.

Og selv om de ellers havde nok at se til med henholdsvis et kommende NATO-topmøde og Brexit-betinget regeringskrise, fandt både USAs præsident, Donald Trump, og Storbritanniens premierminister, Theresa May, tirsdag tid til at lykønske de involverede i redningsaktionen på det sociale medie Twitter.

»Sådan et smukt øjeblik – alle befriet, godt arbejde!« lød det fra Donald Trump, mens Theresa May skrev, at hele verden ville hylde modet hos de involverede i redningsaktionen.

Danmarks ambassadør i Thailand, Uffe Wolffhechel, gav tirsdag Ritzau sit bud på, hvorfor sagen er blevet en international tophistorie:

»Det menneskelige aspekt - det kunne have været min søn, der sad derinde.«

Historien er dog ikke udelukkende endt lykkeligt. En erfaren dykker omkom fredag af iltmangel i forsøget på at yde fodboldholdet hjælp.