Efter Trumps angreb: Assad skruer op for krigen mod oppositionen

En af reaktionerne på USAs angreb i Syrien er, at det syriske regime og Rusland nu intensiverer kampen mod den syriske opposition. Uden kemiske våben.

BULGARIA-SYRIA-POLITICS-CONFLICT-DEMO
En syrisk immigrant viser et billede af Syriens leder Bashar al-Assad med gasmaske under demonstration foran den syriske ambassade i Sofia i Bulgarien. / AFP PHOTO / Dimitar DILKOFF Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITAR DILKOFF

MELLEMØSTEN: Det amerikanske angreb mod det syriske regimes al-Shayrat flybase har ikke ændret spillets regler i Syrien. Endnu, i hvert fald.

Så længe der ikke er præsenteret nogen tydelig amerikansk politik i henhold til Syrienkrigen, og så længe det amerikanske angreb forbliver en enkelt straffeaktion for et kemisk angreb, har intet i Syrienkrigen ændret sig radikalt.

Det er stadig regimet og dets allierede mod den væbnede opposition. Og for regimets vedkommende handler det stadig om at fortsætte den fremgang Ruslands luftstøtte har gjort mulig de seneste 18 måneder. Den eneste forskel er, at man ikke ved, om USA vil blande sig yderligere i krigen fremover.

Derfor er rationalet hos det syriske regime at presse på for at komme den endelige sejr over oppositionen endnu nærmere. Og skuffelsen over, at det amerikanske angreb måske kun var en isoleret straffeaktion, er allerede mærkbar hos den syriske opposition.
»Hvis man smed en kartoffel, ville det forvolde større skade,« siger Mohammed, en talsmand for oprørsgruppen Ahrar al-Sham til Buzzfeed om det amerikanske angreb.

Ahmad Hamade, en tidligere syrisk oberst, siger til samme amerikanske medie, at “angrebet vil ikke stoppe regimets kamp mod den syriske befolkning”

Måske vil kampene endda tage til i styrke.

»Rusland og det syriske regime vil blive mere aggressive på slagmarken. De vil styrke den militære offensiv og ramme den væbnede opposition,« skriver det kuwaitiske dagblad al-Rai i en analyse af de virkninger det amerikanske angreb ventes at få.

Videooptagelser, der bliver delt på sociale medier, viser syriske jagerfly lette fra den bombede al-Shayrat flybase dagen efter det amerikanske angreb. De syriske jagere fra al-Shayrat har angiveligt fløjet bombetogter mod oppositionen i området omkring byen Hama. Men regimet bombede i løbet af fredag også oppositionens stillinger ved den sydlige by Deraa og ved Damaskus, mens russiske jagerfly bombede i Idlibprovinsen.

»Assads regime vil fortsætte krigen med russisk og iransk støtte. Hvis Assad er klog, gør han det uden kemiske våben - belejring, udsultning og tøndebomber er stadig hans foretrukne våben,« skriver Faysal Iltani, der er forsker ved Atlantic Councils Rafik Hariri Center, i New York Times.

Hans argument er, at intet, med undtagelse af dybere amerikansk rolle i krigen, kan pille ved den dagsorden.

»Med mindre USA beslutter at volden, kemisk eller ej, må høre op, vil Assad stadig være fast besluttet på at vinde. Assad er brutal, men ikke dum. Og han vil næppe gøre noget som han mener vil fremprovokere en amerikansk reaktion,« skriver han.

Siden Rusland aktivt gik ind i krigen på det syriske regimes side og opfordring, har regimet været i stand til at vende slagets gang. Fra at være truet af oppositionen i udkanten af Latakiya-området i sommeren 2015, vandt regimet det store symbolske slag om millionbyen Aleppo i december 2016.

Mens Rusland og regimet bomber videre uden at vide, hvad USAs næste skridt er, sørger de også selv for at gøre det vanskeligt og farligt for USA at blande sig yderligere i konflikten.

Fredag meddelte Rusland, at man ikke længere ser sig bundet af den aftale, der skal forhindre at russiske og amerikanske jagerfly kommer for tæt på hinanden, når de bomber forskellige mål i Syrien. Samtidig vil Rusland styrke det syriske antiluftvåben-system.

Især styrkelsen af Syriens antiluftvåben-system, er et meget direkte signal til USA om ikke at blande sig i regimets og Ruslands fortsatte offensiv.

»USA og koalitionen har fløjet gennem disse luftvåben-systemer de seneste to år. Hvis man angriber regimet igen, vil det have enhver undskyldning for at skyde koalitionens fly ned med antiluftvåben-systemerne,« siger Andrew Exum, tidligere toprådgiver for Barack Obama, til The Independent.