Efter tre dage med plyndringer og ildspåsættelser: Trump kalder New York »totalt ude af kontrol«

Langt størstedelen af demonstranterne i New York er fredelige. Men når mørket falder på, har politiet de seneste tre dage haft travlt med at gribe ind over for plyndringer og ildspåsættelser – og politiet gør det ikke godt nok, siger præsidenten.

 
USA er i oprør efter George Floyds død under en anholdelse. Video: CNN/Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Da mørket faldt på mandag aften, udbrød der kaos i New York City igen.

Butikker som storcentret Macy’s blev plyndret i Manhattans Midtown, og selv om der var over 8.000 betjente i gaderne, formåede politiet ikke at stoppe kaosset, skriver The New York Times. Politiet endte i stedet med at komme i slagsmål med enkelte voldelige demonstranter.

»New Yorks politi gjorde ikke sit arbejde i aftes,« sagde statens guvernør, Andrew Cuomo, tirsdag efter endnu en aftens uroligheder i byen.

»Se bare videoerne. Det var en skændsel.«

I to dage var der kaos i New Yorks gader efter mørkets frembrud. På Twitter cirkulerede der videoer af, hvordan betjente blev overfaldet, tæsket og sågar kørt ned, og billeder viste, hvordan horder af mennesker plyndrede Macy’s og andre kendte butikker i Manhattans Midtown, inden politiet nåede frem.

Ifølge The New York Times anholdt politiet over 700 personer mandag, men fik aldrig sikret gaderne.

Byens borgmester, Bill de Blasio, har fået hård kritik fra begge sider for sin håndtering af protesterne. Demonstranterne kritiserer ham for at forsvare politiet, og efter de seneste par dages uro i byen kritiserer den anden side ham nu for at være for blød over for demonstranterne.

»Der er en masse ting, der skal gøres bedre, en masse ting, der skal ordnes,« sagde Bill de Blasio tirsdag, ifølge The New York Times.

Tirsdag indførte han et udgangsforbud fra klokken 20 om aftenen, tre timer tidligere end dagen forinden, og lovede at revurdere politiets strategi over for demonstranterne. Det var uklart, helt præcis hvordan han havde tænkt sig at ændre på strategien. Men noget ændrede sig:

Tirsdag aften var fredeligere end de to tidligere dage. Efter to kaotiske nætter med plyndringer og ildspåsættelser, syntes der tirsdag at være færre voldelige tilfælde, skriver The New York Times.

Kæmpe forsamlinger af fredelige demonstranter marcherede i både Manhattan og Brooklyn efter mørkets frembrud, mens udgangsforbuddet var sat i kraft, og de blev fulgt af store grupper af politibetjente, skriver The New York Times.

»Det er sådan her, et demokrati ser ud,« råber demonstranterne i kor:

»Meget rolig situation,« skrev Bill de Blasio på Twitter klokken 23 om aftenen, amerikansk tid:

»Indtil nu lader udgangsforbuddet til at virke, baseret på alt, hvad jeg har set i Brooklyn og Manhattan de seneste tre timer.«

Et par timer efter at udgangsforbuddet var trådt i kraft, begyndte politiet imidlertid at anholde dem, der stadig opholdt sig ude på gaderne, også selv om de var fredelige demonstranter, ligesom politiet skred ind over for en række voldelige plyndringer af butikker som Starbucks og Zara. Uden for tøjbutikken Zara kom de i slagsmål:

Mange af de fredelige demonstranter – som altså udgør langt størstedelen af dem, der den seneste uge har protesteret mod racisme og politivold i USA – har taget klar afstand fra plyndringer og ildspåsættelser. Og på sociale medier kan man se, hvordan demonstranter også i New York forsøger at holde folk væk fra butiksfacader.

En enkelt video viser et kaotisk slagsmål, der brød ud mellem en demonstrant og en mand, der ville plyndre en butik i New York: »Du er ikke en sort allieret! Du er ikke en sort allieret!« råber demonstranten igen og igen af en mand, der forsøger at plyndre en butik.

Præsident Donald Trump har flere gange opfordret delstaterne til at tage hårdere metoder i brug mod demonstranterne, og mener, at nationalgarden bør sættes ind.

Onsdag morgen skriver han på Twitter, at New York City er »totalt ude af kontrol« og beskylder amerikanske medier og demokratiskledede byer for at underdrive faren ved plyndringer og vold.