Efter to måneders udgangsforbud indleder Italien genåbningen – og den vækker vrede

Efter at have gennemlevet Europas længste coronalukning af et samfund, kan Italien fra i dag endelig indlede en gradvis genåbning af landet. Efter flere end 50 dages udgangsforbud er det dog de færreste italienere, der fejrer det.

 
Coronavirus har lagt Italien ned. Få et overblik her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag fandt Pietro Demita sine brudekjoler frem og klippede dem en efter en i stykker. Den italienske stylist og brudekjoledesigner har opgivet at sælge brudekjoler i år, så han lagde i stedet kjolerne i tønde og satte ild til dem.

Tidligere havde den italienske premierminister annonceret, at der omsider er så megen bedring at spore i de italienske smittetal, at regeringen kan indlede en gradvis genåbning af landet, skriver The Guardian.

Det er dog ikke nok til at redde designerens økonomi:

»Selv hvis jeg ikke havde sat ild til brudekjolerne, ville jeg have set dem gå op i røg på grund af de økonomiske og politiske beslutninger, som er blevet truffet for os i løbet af coronakrisen,« forklarer han til The Guardian.

Efter at have gennemlevet Europas længste lukning kan Italien endelig indlede en gradvis genåbning af landet i dag. Efter flere end 50 dages udgangsforbud er det dog de færreste italienere, der fejrer dagen – de taler om en »falsk genåbning«, skriver The Guardian.

Italienere må nu rejse mellem landets regioner, hvilket under lukningen af landet har været umuligt, men dog kun, hvis rejsen er strengt nødvendigt, og de i øvrigt bærer mundbind. Ellers er der ikke meget, der har ændret sig:

Skoler, frisørsaloner, fitnesscentre og andre små virksomheder forbliver lukket. Cafeer og restauranter må kun åbne for takeawaymad, og selv om restriktionerne for begravelser nu er lempet en smule, må der maksimalt kun være 15 personer til stede ved ceremonien, ligesom gudstjenester og bryllupper stadig ikke kan afholdes.

31-årige Costantino Montalbano er hårstylist i Palermo og altså én af de italienere, som endnu ikke får lov til at vende tilbage til arbejdet.

»Det er, som om de fortæller os, at vi skal gå ud, men blive hjemme. Al den tid, vi har brugt derhjemme, har påvirket vores mentale helbred, men har også ramt os hårdt økonomisk. Hvis vi ikke snart får lov til at vende tilbage til det normale, vil coronavirus ikke bare have dræbt tusindvis af mennesker, men også hele vores økonomi,« siger han til The Guardian.

Det er den italienske regerings plan, at frisører, barer og restauranter kan genåbne 1. juni. Inden da får museer og tøjbutikker lov til at genåbne – det sker fra 18. maj. Fabrikker genoptog arbejdet forrige mandag, og industrimedarbejdere over hele landet forventes at være tilbage på arbejde i dag.

Lige om lidt begynder sommeren, og Italiens turismesektor står til at lide svære tab. Man forventer således 25 millioner færre turister denne sommer end sædvanligt, skriver The Guardian, hvilket kan få sønderlemmende konsekvenser for landets hotel- og turistbranche.

Der er dog god grund til at være forsigtig i forhold til genåbningen af Italien, advarer Tullio Prestileo, infektionsmedicinsk specialist ved Palermos Benefratelli Hospital:

»Vi risikerer en ny bølge af infektioner og virusudbrud, hvis ikke vi er forsigtige,« siger han til The Guardian:

»Hvis vi ikke forstår det, kan vi pludselig ende samme sted, som vi begyndte. Hvis det sker, er det ikke sikkert, at vi har styrken til at rejse os igen.«