Efter sexkrænkelser i Køln: Borgerværn tager sagen i egen hånd

Overgrebsmændene i Køln mistænkes for at komme fra Düsseldorfs kriminelle miljø af »dansetyve«. Et frivilligt borgerværn er dannet og får myndighederne til at frygte selvtægt.

En fredelig demonstration fandt sted torsdag eftermiddag foran banegården i Køln, hvor medlemmer af en tysk-tunesisk forening havde stillet sig op for at dele roser ud til forbipasserende kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAJA HITIJ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på masse-sexkrænkelserne nytårsnat i Køln har tusindvis af borgere i Düsseldorf meldt sig til et borgerværn, der vil »gå igennem byen« og »gøre den mere sikker for vores damer«. Det skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Düsseldorf ligger mindre end 50 kilometer fra Köln, og politiet efterforsker ifølge flere medier, om der er en forbindelse mellem overgrebene nytårsnat på banegården i Köln og med en gruppe af såkaldte »dansetyve«, der i længere tid har plaget banegården i Düsseldorf. Et antal af de indtil videre 15 mistænkte for overgrebene nytårsnat - hvoraf ingen endnu er anholdt - kommer fra Düsseldorf.

Dansetyvene - på tysk »Antanz-Trickdieben« - er lommetyve og tasketyve, der har deres navn efter deres særlige fremgangsmåde for at distrahere deres ofre. Tyvene danser grinende hen imod og rundt om rejsende på banegården, ofre i grupper, indtil én af tyvene kan se sit snit til at flå en taske af en skulder eller nogle andre værdier. Indimellem eskalerer tyverierne til trusler og egentlige røverier. Det skriver magasinet Focus

De unge tyve og røvere udser sig oftest kvinder som ofre, og de tyve, der bliver fanget, kommer ofte fra Düsseldorfs såkaldte »mahgreb-kvarter«, hvor en stor del af beboerne er af arabiske og nordafrikansk afstamning. Politiet i Düsseldorf har det seneste år efterforsket mere end 2200 unge mænd med forbindelse til bydelen, der mistænkes at være centrum for et organiseret miljø af banegårdstyve i flere byer. Dette miljø mistænkes nu også for at spille en rolle i sexkrænkelserne nytårsnat i Køln, som kan have været planlagte. Det skriver düsseldorfer-avisen Rheinische Post

Borgerværnet i Düsseldorf har endnu ikke været i aktion på gaden, men er foreløbig dannet af interesserede medlemmer i den lukkede Facebook-gruppe Einer für alle, alle für einen... Düsseldorf passt auf. - »En for alle, alle for en - Düsseldorf passer på«. Düsseldorf er hovedstad i delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor den dog overgås i størrelse af både Køln, Dortmund og Essen.

Stifterne af gruppen omfatter navne og billeder på både mænd og kvinder, og der er både tyske og udenlandsk klingende navn iblandt. Fredag morgen er der knap 8.000 medlemmer af gruppen, der i sin beskrivende tekst lover at beskytte deres by:

»I forlængelse af begivenhederne på Kølns hovedbanegård nytårsaften (ifølge medierne næsten firs seksuelle overgreb og voldtægt), har vi besluttet at mobilisere i Düsseldorf.

Det sker igen og igen i vores smukke by, og de senere måneder sker det stadig oftere. Nu vil, skal og må vi gøre noget ved det. Vi har alle en kæreste, søster, mor, kusine, tante, søster eller kone.

Ideen er at vi på weekender, eller når der er arrangementer, vil gå samlet gennem byen for at gøre det klart for alle med vores ikke-voldelige tilstedeværelse, at sådan noget vil vi absolut ikke tolerere i vores smukke by!

Vi vil derfor bede DIG om at hjælpe os med at beskytte VORES familier. Dette er ikke en politisk side! Det handler om at gøre denne hersens by mere sikker for vores damer.«

Blandt de mange medlemmer af gruppen er også en del, der ikke har hjemme i Düsseldorf, og der bliver på sidens væg ikke kun udtrykt støtte til beskyttelsesformålet. Tonen er stærkt kritisk over for muslimske indvandrere, for at sige det mildt.

Det er endnu ikke meldt ud fra politiets eller andre myndigheders side, om de mistænkte overgrebsmænd i Køln er indvandrere, asylsøgere, migranter eller flygtninge, men de beskrives enslydende som »arabisk og nordafrikansk udseende« mænd.

Borgerværn diskuteres ikke kun i Düsseldorf men i flere tyske byer efter sexkrænkelserne nytårsnat.

Myndighederne tager dog ikke med kyshånd imod et borgerværns tilbud om at gøre byen mere sikker. Tværtimod frygter politiet i Düsseldorf, at gruppen kan få den modsatte effekt, når den på lørdag mødes første gang i virkeligheden til et planlagt træf i bymidten.

»Magtmonopolet skal helt klar ligge hos Staten,« siger en talsmand for Düsseldorfs politi til FAZ.net.

»Ethvert borgerværn er et borgerværn for mange,« sagde næstformand i den tyske Politiforening, GdP, Jörg Radek, til FOCUS Online. Han kalder borgerværn for en »farlig tendens i samfundet«.