Efter racistiske og homofobiske kommentarer: Amerikansk John Wayne-lufthavn risikerer at blive omdøbt

John Wayne-lufthavnen i Californien skal måske omdøbes. Debatten er startet, efter at et gammelt interview, hvor skuespilleren kommer med racistiske og homofobiske kommentarer, er dukket op igen.

John Wayne er kendt for mere end 70 film. Her ses han i filmen »True Grit«. Han vandt en Oscar for filmen som bedste skuespiller. Arkivfoto: AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når man hører navnet John Wayne, tænker mange måske på cowboyhatte, solnedgange og det vilde vesten. Men den amerikanske westernskuespiller er kendt for mere end det – blandt andet John Wayne-lufthavnen i Californien.

Men det kan måske snart være fortid.

Efter at et kontroversielt Playboy-interview fra 1971, hvor skuespilleren kommer med racistiske og homofobiske kommentarer, er dukket op, er der nemlig voksende opbakning til, at lufthavnen skal omdøbes. Det skriver The Guardian.

»Jeg tror på et hvidt overherredømme, indtil de sorte er uddannet til en vis grad af forpligtigelse. Jeg tror ikke på at give autoritet og lederskab til uansvarlige mennesker,« udtalte han i interviewet.

Det har sat gang i debatten i den californiske avis The Orange County Register.

»Det, der var okay i 1978, da man døbte lufthavnen, er ikke nødvendigvis okay i dag – og måske skulle det aldrig have været acceptabelt,« skrev klummeskribenten David Whiting mandag i avisen.

»Når jeg kører forbi eller flyver væk fra lufthavnen, som de fleste af os refererer til som »John Wayne«, tænker jeg ikke altid på skuespilleren og hans mørke udsagn. Men når jeg gør, bliver jeg bekymret,« skrev David Whiting.

For årtier siden havde det måske været fjernt at omdøbe en lufthavn på grund af udtalelser, men ikke længere. Flere offentlige skoler og universiteter har gennem årene omdøbt bygninger.

Men indtil nu har skuespilleren, som er kendt for mere end 70 film, fortsat en plads i Californien. Og selv om lufthavnen skulle skifte navn, vil hans navn fortsat blive husket.

Ud over lufthavnen har han nemlig en skole i Brooklyn, en havn i Washington og en park i Newport Beach opkaldt efter sig.