Efter nyt skyderi: Amerikansk by erklærer nu undtagelsestilstand

Der er indført undtagelsestilstand i den amerikanske by Charlotte, hvor der for anden aften i træk har været voldsomme demonstrationer. Det sker efter, at politiet i tirsdags skød og dræbte en sort mand.

Demonstranter tager billeder af politiet på en vej i Charlotte, efter at en mand blev dræbt af politiet. Scanpix/Brian Blanco Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én person er blevet ramt af skud under demonstrationer i Charlotte i den amerikanske delstat North Carolina. Det oplyser de lokale myndigheder i byen på Twitter.

Tidligere på natten var der forlydender om, at manden var afgået ved døden som følge af det skud, der ramte ham, men det er tidligt torsdag morgen dansk tid blevet rettet.

»Rettelse: Den civile person, der er blevet ramt af skud under demonstrationerne, er i kritisk tilstand, men i live. Ikke afgået ved døden,« lyder det.

Personen blev ifølge de lokale myndigheder skudt af en anden civil person under en af aftenens demonstrationer.

Demonstranter var »meget aggressive«

Det var ellers en fredelig demonstration, der onsdag udviklede sig til kaos, da politiet brugte gummikugler og tåregas for at sprede demonstranterne, som kastede sten og flasker mod politifolkene.

En hovedvej blev desuden spærret af demonstranter, som også tændte ild flere steder.

Charlottes politichef, Kerr Putney, siger i et interview, at demonstranterne har været »meget aggressive«.

Under nattens demonstrationer blev fire betjente såret, oplyser det lokale politi på Twitter. Ingen af betjentene er i kritisk tilstand.

By i undtagelsestilstand

Situationen er ifølge myndighederne nu så anspændt i byen, at den torsdag morgen dansk tid er blevet erklæret i undtagelsestilstand. Det oplyser guvernøren i North Carolina, Pat McCrory, på Twitter:

Det er anden aften i træk, at Charlotte har været ramt af uroligheder og store demonstrationer. Det sker, efter at 43-årige Keith Lamont Scott blev skudt og dræbt tirsdag eftermiddag på en parkeringsplads foran et lejlighedskompleks i byen.

Ifølge politiet var Keith Lamont Scott i besiddelse af et skydevåben, da han steg ud af sin bil, som betjentene bad ham om. Han udgjorde således en alvorlig trussel mod betjentene, mener politiet.

16 politibetjente har hidtil fået skader af forskellig art under demonstrationerne tirsdag og onsdag.

Optøjer flere steder i USA

Charlotte er - desværre - ikke den eneste by i USA, der lider under store protester.

Fredag skød og dræbte politiet i Tulsa, Oklahoma, en sort mand, hvis bil var gået i stå på en vej uden for byen. Politiet hævder, at manden rakte ud efter en pistol, men hans familie siger, at der var tale om en bog.

Også tidligere på sommeren opstod der uroligheder og demonstrationer efter politiet dræbte to tilsynelandende forsvarsløse mænd. Det skete først i Baton Rouge, hvor den tilsyneladende sagesløse sorte mand Alton Sterling blev dræbt af politiets skud, og under et døgn efter blev en anden sort mand dræbt i Minnesota – igen tilsyneladende forsvarsløs.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, sagde onsdag aften, at han har talt i telefon med borgmestrene i Charlotte og Tulsa.