Efter nederlaget: Front National vil skifte ham

Marine Le Pen vil af med det belastede brand, hun arvede efter sin far. Men samtidig venter et opgør med partiets højrefløj og niecen Marion Maréchal-Le Pen efter valgnederlaget.

Arkivfoto. Marion Maréchal-Le Pen. »Vores bevægelse står over for en dyb transformation. Vi skal i gang med at opbygge en ny politisk organisation,« Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN LANGSDON

Front National kan i løbet af kort tid være fortid. Ikke i den forstand, at Marine Le Pen efter at have fået næsten 11 millioner stemmer som præsidentkandidat for det højrenationale parti har tænkt sig at lukke butikken. Men den skal fungere anderledes, være mere moderne og ikke mindst skal den hedde noget andet.

»Vores bevægelse står over for en dyb transformation. Vi skal i gang med at opbygge en ny politisk organisation,« sagde Le Pen, da hun i en tale søndag aften erkendte sit nederlag til Emmanuel Macron.

Partilederen og hendes indflydelsesrige næstformand, Florian Phillippot, er overbeviste om, at brandet Front National skræmmer mange vælgere væk. Selv om de måske langt hen ad vejen er enige i det politiske indhold, vækker indpakningen fortsat ubehagelige minder om tidligere formand Jean-Marie Le Pens gaskammerudtalelser samt andre retoriske lavpunkter.

Alt tyder på, at de har ret. Le Pen fik en eftertrykkelig kurv, da hun i valgkampens slutfase forsøgte at bejle til venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchons globaliseringskritiske vælgere. Og det lykkedes heller ikke at overbevise tilstrækkeligt mange af de borgerlige, som ligger tæt på Front National i forhold til immigration og national identitet. Eksempelvis vandt Macron klart i Côte d’Azurs stokkonservative hovedby, Nice.

Le Pen havde ellers under kampagnen gemt både sit efternavn og partiets symboler af vejen. Men det var åbenbart ikke tilstrækkeligt, og næstformand Phillippot forudså i går, at Front National bliver omdøbt og »genstiftet« i forbindelse med den næste partikongres, der finder sted sidst på året eller i begyndelsen af det nye.

Inden det kommer så vidt, skal der imidlertid skaffes ro på bagsmækken. Langt fra alle i partiet er enige med lederen, når hun udlægger sine 34 pct. af stemmerne som en sejr. Og som så ofte før, når der er ballade i Front National, bliver den sat i gang af et medlem af Le Pen-familien.

»Det er i nogen grad en skuffelse. Det ville være uærligt at sige andet,« vurderede Marion Maréchal-Le Pen efter nederlaget.

Partilederens niece, der leder partiets højrefløj, havde forinden fastsat grænsen mellem succes og fiasko til 40 pct. af stemmerne. Resultatet giver derfor anledning til »såvel positive som negative konklusioner«, sagde hun til TV-stationen France 2 og tilføjede, at kursændringen i spørgsmålet om Frankrigs medlemskab af euroen var kommet »for sent«.

Maréchal-Le Pen var i går den eneste, som vovede at argumentere mod sin mosters udlægning af valgresultatet. Men skal man tro anonyme kilder i partiet, står hun langt fra alene med sin utilfredshed.

»Vi har ikke talt nok om vigtige emner som familien, identitet og sikkerhed. Samtidig fejlede Marine Le Pen fatalt, da hun havde sin store chance i forbindelse med TV-dullen. Det var ligesom at se PSG lide skibbrud mod FC Barcelona,« siger en af dem med henvisning til hovedstadsklubbens katastrofale 6-1-nederlag i Champions League for nogle uger siden.