Efter midtvejsvalget: Enter Hillary

Stemmerne i midtvejsvalget er knap talt op, før præsidentvalgkampen er gået i gang. Hillary Clinton bliver formentlig demokraternes kandidat, og hun vil nu distancere sig fra Obama, vurderer ekspert.

Foto: Stacy Revere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen vil være allieret med en taber. Heller ikke Hillary Clinton, der fremover formentlig vil lægge sig i selen for at skabe afstand til Barack Obama og det - for demokraterne - elendige midtvejsvalg i USA.

Natten til onsdag har republikanerne vundet flertallet i både Repræsentanternes Hus og Senatet, og partikammeraterne er allerede begyndt at distancere sig fra Obama, hvis embedsperiode slutter om to år.

Og således også tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, vurderer Michael Ehrenreich, direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab og USA-kender.

»Hun vil i de kommende måneder distancere sig mere og mere fra præsidenten. Det er der ingen tvivl om. Det er hun også nødt til - særligt i lyset af nattens protestvalg,« siger han.

Snart vil den politiske dagsorden forlade Obama, for frem til 2016 vil amerikansk indenrigspolitik især handle om den erfarne demokrat og tidligere førstedame, der kan blive USAs første kvindelige præsident. Hvis altså hun stiller op. Det er endnu lidt uklart - dog ikke, hvis man skal tro en række amerikanske medier, der er overbeviste om, at hun melder sig inden længe.

»I de kommende måneder vil præsident Obama opleve, at hans gennemslagskraft svinder yderligere ind, efterhånden som valgkampen til præsidentvalget så småt begynder at røre på sig. Vi har en Hillary Clinton, som venter ude i kulissen, og som de fleste regner med vil stille op i løbet af vinteren. Og når det sker, vil der gå endnu mere opmærksomhed væk fra Obama indenrigspolitisk,« siger Michael Ehrenreich.

Noget kunne tyde på, at republikanerne forventer det samme. Knap var midtvejsvalget ovre, før senator Rand Paul udråbte Hillary Clinton til »midtvejsvalgets største taber« på Twitter.

Michael Ehrenreich peger på, at Hillary Clinton vil distancere sig fra Obama på »flere og flere områder for på den måde at opbygge sin egen platform«. Men hun må dog heller ikke komme til at fremstå illoyal over for sin tidligere chef i Det Hvide Hus, understreger USA-kenderen. Siden september har Clinton da også gjort sit for at vise sin loyalitet over for Det Demokratiske Parti og har rejst landet rundt for at støtte en stribe demokratiske kandidater, der under midtvejsvalget har forsøgt at vinde et sæde i Senatet.

Også Hillary Clintons seneste bog »Hard Choices« er af iagttagere blevet læst som en klar tilkendegivelse af, at hun stiller op i 2016:

»The time for another hard choice will come soon enough«, skriver hun i afslutningen.

Særligt kvinders rettigheder fylder i Clintons politiske taler. Hun vil arbejde på at forbedre levevilkårene og livet for klodens udsatte kvinder.

Samtidig fortæller hun personlige anekdoter fra livet som mor, karrierekvinde og ægtefælle. Og i løbet af de seneste uger har Clinton optrådt sammen med kvindelige demokratiske kandidater og ved arrangementer, der skal appellere til kvindelige vælgere.

»Ræk især ud til hver enlige kvinde, du kender, fordi kvinders rettigheder er ligesom kanariefuglen i minen,« sagde Clinton eksempelvis ved et kampagnemøde for North Carolinas senator, Kay R. Hagan, der i øvrigt har tabt sin plads ved midtvejsvalget.

Uagtet motivet bag peger flere eksperter på, at de kvindelige vælgere bliver afgørende i 2016.