Efter måneders stridigheder: Tyskland klar til at trække soldater fra tyrkisk luftbase

Tysk regering vil trække tropperne fra NATO-luftbasen Incirlik i det sydlige Tyrkiet. Striden om tyske parlamentarikeres besøg på luftbasen Incirlik i Tyrkiet er gået i diplomatisk hårdknude.

Foto: THORSTEN WEBER. Tyrkiet afviser at lade tyske parlamentariker besøge udstationerede tropper på luftbasen Incirlik. Nu vil regeringen i Berlin trække godt 260 tyske soldater ud af Tyrkiet.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Efter måneders diplomatiske stridigheder med Tyrkiet er Tysklands regering nu klar til at trække godt 260 tyske soldater ud af Tyrkiet.

»Jeg beklager, men Tyrkiet må forstå, at vi af indenrigspolitiske grunde er nødt til at forflytte tyske soldater fra Incirlik«, sagde den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel på en pressekonference mandag i Ankara.

»I den situation vil forbundsdagen rette henvendelse til regeringen med henblik på at finde et andet sted at udstationere de tyske soldater i Incirlik.«

Dermed er den tyske regering tilsyneladende nået til vejs ende i sine diplomatiske bestræbelser over for Tyrkiet. I månedsvis har tyrkiske og tyske politikere skændtes om, hvorvidt tyske parlamentarikere må besøge luftbasen i Incirlik i det sydlige Tyrkiet, hvor godt 260 tyske soldater har været udstationeret siden januar 2015.

Dengang besluttede Tyskland at bidraget til kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat, ved at stille Tornado-fly, såvel som optankningsfly, til den amerikansk-ledede operation ’Inherent Resolve’.
Ifølge det tyske udenrigsministerium begrunder tyrkiske myndigheder afvisningen med henvisning til Tysklands manglende interesse i at retsforfølge medlemmer af den kurdiske organisation PKK, der opholder sig i Tyskland.

Samtidig er tyrkernes rasende over, at Tyskland har givet asyl til en række tyrkiske officerer, som er tilhængere af den eksilerede prædikant Fethullah Gülen. Ifølge Erdogan stod Gülen bag det mislykkede militærkup i Tyrkiet for godt et år siden.

Netop fordi indsættelsen af tyske soldater i udlandet skal godkendes af et flertal på forbundsdagen, er adskillige parlamentarikere rødglødende over tyrkernes beslutning om at nægte dem besøg i Incirlik. Tyskland kræver ’uindskrænket besøgsret’, mens tyrkerne har løbende afvist de tyske indvendinger.

I Tyskland er ledende politikere fortørnede over for den tyrkiske beslutning om at nægte tyske politikere besøg hos deres egne udstationerede tropper.
»Det er uacceptabelt, at vores folkevalgte ikke kan besøge tropperne«, sagde forsvarsminister Ursula von der Leyen mandag i Berlin. »Vi er klar til at flytte vores kontingent«.

Påtrængende problemer

Ifølge Spiegel har forbundshærens ledelse allerede planer om at flytte de udstationerede soldater til Jordan, der ikke er medlem af NATO, men deltager i den internationale koalition mod Islamisk Stat. En eventuel flytning til Jordan skal først godkendes af den tyske forbundsdag.

Begge udenrigsministre forsøgte på mandagens pressekonference at nedtone stridens betydning for de tysk-tyrkiske relationer og NATO-samarbejdet. Balladen om luftbasen skygger for andre og mere påtrængende problemer, der nu kan løses, lød det fra Cavusoglu og Gabriel i Ankara.

Noget tyder dog på, at udenrigsministeriet i Berlin vil få vanskeligt ved at bilægge stridighederne om Incirlik. Forholdet mellem Tyrkiet og Tyskland er særdeles anspændt efter en række diplomatiske konflikter i det seneste år.

Ikke mindst præsident Erdogans sagsanlæg mod komikeren Jan Böhmermann har tæret på relationerne mellem Ankara og Berlin, men også anholdelsen af den tysk-tyrkiske journalist Deniz Yücel, der blev arresteret i Istanbul i februar. Tyrkiske myndigheder anklager Yücel for at være spion for kurdiske terrorgrupper, mens regeringen i Berlin har kræver den fængslede journalist løsladt.

På mandagens pressekonference i Ankara gentog udenrigsminister Mesut Cavusoglu tidligere påstande om, at Yücels spionage.

»I den sidste tid har vi set en trend i Europa. Det er først og fremmest efterretningstjenesterne, der er begyndt at indsætte journalister som agenter. Hvorfor? Fordi man kan gå til modangreb med kampagner som »Anholdt journalist’ og ’Journalister smidt i fængsel’, hvis de bliver pågrebet«, sagde den tyrkiske udenrigsminister.

»Det er nu forbundsregeringens opgave at meddele parlamentet, om vores sikkerheds- og udenrigspolitiske mål, som Tyskland forfølger med udstationeringen af tornado-overvågningsfly i Tyrkiet, også kan opnås et andet sted uden indskrænkninger«, siger CDU-politikeren Norbert Röttgen, der er formand for forbundsdagens udenrigspolitiske nævn, til Spiegel.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland