Efter hemmelig aflytning: Aflytningsudstyr udløser norsk hastemøde

Afsløring af tilstedeværelsen af et avanceret aflytningsnetværk i det centrale Oslo udløser spekulationer og et hastemøde med ofrene for aflytningen.

Overvågning i Oslo skræmmer politikere. Ved Stortinget og andre centrale steder i den norske hovedstad er der opsat hemmeligt teknisk udstyr, der kan overvåge alle former for mobilaktivitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bøe, Torstein

NORGE: Påvisningen af, at nogen har installeret avanceret aflytningsudstyr tæt på Stortinget i Oslo og tæt på regeringsbygninger i hovedstaden, får nu de norske sikkerhedsmyndigheder til at indkalde til hastemøde.

Avisen Aftenposten afslørede i weekenden hvor de mistænkte sendere og modtagere, der kan aflytte mobil- og datatrafik, befinder sig. Afsløringen har udløst heftig aktivitet i den norske hovedstad, hvor såvel politikere som finanscentre, herunder den norske oliefond, har været mål for aflytning.

Tirsdag samles de vigtigste aktører til møde i hos den nationale sikkerhedstjeneste NSM, skriver Aftenposten.

Gisningerne om, hvem der står bag det omfattende net af aflytningsudstyr, er mange, men lederen af det norske teknologiråd, Tore Tennøe, vurderer i avisen VG, at placeringen rundt om diverse myndigheder peger på, at det er et andet land, der står bag.

»Placeringen rundt omkring Stortinget, Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet peger i retning af fremmede magter. Tidligere var det USA, Kina og Rusland, der havde kapacitet til den slags, men nu er der jo åbent for flere,« lyder hans bud.

USA er tidligere taget på fersk gerning i at aflytte den tyske kansler Angela Merkels mobiltelefon, men trods det mener Tore Tennøe, at pilen peger mere i retning af Rusland eller Kina, hvis der er tale om fremmed statsaflytning.

Samme vurdering kommer fra en forsker på det norske institut for internationale studier, NUPI, Karsten Fris. Også han mener ifølge VG, at man skal kigge mod øst for at finde magter, der kan stå bag.

Udstyret er så avanceret, at det ikke må sælges til civile i NATOs medlemslande.