Efter Haarder-sagen: Løkke åbner for politisk udpegede ambassadører

Venstre og statsminister Lars Løkke Rasmussen vil åbne døren for politisk udvalgte ambassadører, men forslaget møder skepsis og modstand hos flere af de andre partier.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil gøre op med Udenrigsministeriets monopol på at besætte Danmarks diplomatposter rundt omkring i verden.

Fremover skal det også være muligt for fremtrædende og erfarne politikere at blive udnævnt som ambassadører, mener statsministeren, der luftede idéen i forbindelse med sit nylige – og fejlslagne – forsøg på at placere Venstres Bertel Haarder som dansk konsul i Flensborg.

Ifølge Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, har flere af Folketingets medlemmer siddet på tunge ministerposter, været partiformænd og bestridt internationale poster, og disse kvalifikationer må kunne bruges i udenrigstjenesten, mener han.

Venstre udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, påpeger, at ambassadører »med den rigtige politiske ballast vil kunne åbne døre – ikke mindst uden for Norden«.

»Andre lande, herunder Norge og Sverige, har jo også politisk udpegede ambassadører,« siger Michael Aastrup Jensen, der ikke frygter nepotisme og politisk kammerateri i udpegningen af politikere til ambassadørposterne.

»Det er ikke erfaringen fra de andre lande,« understreger han.

En post til Løkke

Blandt de andre partier får forslaget en blandet modtagelse og af flere en besk kommentar om, hvorvidt Lars Løkke er i gang med at sikre sig et job den dag, han ikke længere er statsminister eller partiformand.

Forslaget om at give plads til politisk udpegede ambassadører er dog ikke en ny idé, som Lars Løkke Rasmussen har fået. Allerede i 2009 under VK-regeringen tilbød Lars Løkke Rasmussen i al diskretion Poul Nyrup Rasmussen og Mogens Lykketoft at blive ambassadører, afslørede den daværende udenrigsminister Per Stig Møller sidste år i sin erindringsbog »Dage og kampe«.

Og i 2011 valgte udnævnte statsminister Lars Løkke Rasmussens VK-regering fem særlige eksportambassadører – blandt andre Uffe Ellemann, der fik Indien, og Ritt Bjerregaard, der skulle varetage Kina. Den ordning blev imidlertid skrottet efter regeringsskiftet i 2011.

S: Vi er åbne

I dag er Socialdemokratiet ikke afvisende over for Lars Løkkes nye satsning på politisk udpegede topdiplomater, siger partiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

»Vi er åbne over for forslaget. Vi har jo en række politikere med stor international erfaring og netværk, og som har kompetencer, som Danmark kan have glæde af ude i verden,« siger Nick Hækkerup, mens hans partifælle, tidligere finans- og udenrigsminister Mogens Lykketoft understreger, at det kan være en mulighed »i enkeltstående tilfælde«.

»Det skal jo ikke være en udvidet pensionsordning for tidligere ministre,« påpeger Mogens Lykketoft.

»Jeg synes også, at man skal tage i betragtning, at Udenrigsministeriet har været igennem en brutal sparerunde, og hvis ministeriet nu skal til at overbefolkes med tidligere politikere, lukker man jo karrierevejene for ministeriets egne folk, og så bliver det endnu sværere end i dag at fastholde de dygtige medarbejdere,« siger Mogens Lykketoft.

Det er også hovedanken fra den radikale udenrigsordfører, Martin Lidegaard, der selv som udenrigsminister har haft ansvaret for ambassadørkorpset.

»Jeg synes ikke, at det er en god idé. Vore ambassader risikerer at blive brikker i et politisk spil, hvor det ikke handler om kvalifikationer, og jeg tror, at Danmark er bedst tjent med professionelle diplomater,« siger Martin Lidegaard.

Samme modstand lyder fra SFs udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen, mens Naser Khader, den konservative udenrigsordfører, derimod bakker op – om end med visse forbehold.

»Vi skal kun bruge politikere, hvis de har noget ekstra at bidrage med, og jeg har svært ved at se en tidligere politiker på de tunge ambassadeposter såsom Washington. Det er ikke nok, at man har været minister, og de politisk udpegede ambassadører skal tjene som hele Danmarks repræsentanter. De skal ikke ud at lege politikere,« understreger Naser Khader.

Hverken udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) eller ministeriet selv vil kommentere idéen om de politisk udvalgte ambassadører.