Efter hård kritik og boykot af hoteller: Brunei dropper dødsstraf til homoseksuelle

Brunei ville straffe homoseksualitet og utroskab med stening til døden. Men efter massiv kritik fra kendisser og Vesten har sultanen af Brunei droppet den del af landets nye sharialov.

Sultan Hassanal Bolkiah af Brunei trækker nu en smule i land i forhold til landets nye lovgivning, der lover dødsstraf ved stening for utroskab og homoseksualitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Gray/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hollywood kan gøre en forskel.

Kendisserne i byen har nemlig muligvis været med til at presse sultanen af Brunei til at ændre på en kontroversiel fortolkning af islamisk lov, der tillod landet at stene homoseksuelle til døde. Det skriver The Guardian.

Skuespilleren George Clooney, sangeren Elton John og TV-værten Ellen DeGeneres har side om side med LGBT- og menneskerettighedsorganisationer stået i spidsen for den massive kritik, der er haglet ned over sultanen af Brunei, siden lovgivningen blev vedtaget. FN har blandt andet kaldt den for »ond og umenneskelig«.

Kendisserne har blandt andet opfordret deres kolleger i Hollywood til boykot af en række luksushoteller, som sultanen ejer i USA og Europa. Det har siden fået flere multinationale selskaber til at forbyde deres ansatte at booke værelser på hotellerne, skriver Al Jazeera.

Flere rejseselskaber er også stoppet med at annoncere for turistrejser til den olierige stat.

Sultan Hassanal Bolkiah har hidtil fastholdt, at Brunei havde ret til at vedtage loven, som tillod at straffe utroskab, homoseksualitet og voldtægt med stening til døden. Loven blev vedtaget 3. april, men har været undervejs siden 2014, skriver The Guardian.

Søndag udsendte Bolkiah en engelsksproget pressemeddelelse, hvori han forklarede, at selv om loven er blevet vedtaget, vil ingen blive idømt dødsstraf.

»Som det har været at se i mere end to årtier, har vi praktiseret et de facto-moratorium på dødsstraf under almindelig lov. Det princip kommer også til at gælde sager, der falder ind under den nye islamiske lov,« forklarer han i pressemeddelelsen.

Selv om der også eksisterer dødsstraf for overlagt mord og smugling af stoffer, er ingen blevet henrettet i Brunei siden 90erne. Sådan kommer det til at fortsætte, lover sultanen.

Det vil altså sige, at selv om folk stadig kan anholdes og straffes for at have dyrket homoseksuel sex, vil de ikke blive henrettet for det ifølge sultanen. Det samme gælder dem, der måtte have været deres ægtefæller utro.