Efter Grønlands-ballade: Belgiske nationalister tilbyder Trump en del af landet for en euro

Et ungdomsparti i Belgien træder på en øm tå, når de i et tweet skriver til den amerikanske præsident, at han skam godt kan få lov til at købe Vallonien, den franske del af Belgien.

Donald Trump er utilfreds med, at han ikke kan få lov til at købe Grønland. Han kan til gengæld få Vallonien billigt, spøger flamske ungdomspolitikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

En gylden skryskraber stikker op af frodige grønne trækroner i en lille hyggelig by i den belgiske region Vallonien. Billedet viser et såkaldt »Trump Tower«. Det er manipuleret.

Men sådan kunne det se ud, hvis man skulle tro ungdomsafdelingen af det nationalistiske belgiske parti Ny Flamsk Alliance, N-VA.

»Kære præsident Donald Trump. Én euro, så er Vallonien dit. Ring til os,« skrev de unge N-VAere i et tweet tidligere på ugen.

Efter det kække tilbud brugte flamlænderne hashtagget #GreenlandIsNotForSale for at understrege, at budskabet var inspireret af balladen om Trumps ønske om at købe Grønland, der endte med at få ham til at aflyse et planlagt statsbesøg i Danmark.

Tweetet tramper på det splittede lands ømme tå, hvor valg på valg understreger, at regionerne ikke blot har hver deres sprog og kultur, men at også politiske kræfter ønsker, at landet skal bevæge sig i vidt forskellige retninger.

De unge flamlænderes moderparti, Den Flamske Alliance, har blandt andet som mål, at Flandern på længere sigt og på fredelig vis skal løsrive sig fra Belgien og dermed også det fransktalende Vallonien.

Partiet er i øjeblikket det største parti på føderalt plan, efter at de fik 16 procent af stemmerne ved valget i maj i år. På trods af det gode valg var det en væsentlig tilbagegang i mandater for partiet.

»Sørgeligt og egoistisk«

Den tidligere formand for det belgiske senat, den fransktalende Mouvement Réformateurs Christine Defraigne, mener, at ungdomspartiets tweet »siger alt«.

»Men vi taler selvfølgelig om unge mennesker, som spøger, og partiets ledere mener ikke det samme,« tilføjede hun med en sarkastisk bemærkning ifølge Politico.

Det ligeledes fransktalende medlem af parlamentet Catherine Fonck fra partiet Humanistisk Demokratisk Centrum (Center démocrate humaniste) besvarede kort og godt tweetet med, at hun »havde ondt« af ungdomspolitikerne. »Sørgeligt og egoistisk« er deres vision for fremtiden og samfundet, skrev hun.

Nok var budskabet sendt ud fra den officielle Twitter-konto, men det var altså blot et forsøg på at være morsom, fulgte de unge flamlændinge op.

»Vi havde absolut intet politisk budskab med dette, og det var ikke vores mening at provokere på nogen måde. Det var en spøg, der spillede på aktuelle begivenheder set fra en ungt perspektiv,« skrev ungdomspartiets leder, Lawrence Vancraeyenest, ifølge Politico.

541 dage

Den Flamske Alliance dannede i den forudgående valgperiode sammen med tre andre partier regering under den liberale premierminister Charles Michel. Men kort før jul trak partiet – altså regeringens største – sig på grund af uoverensstemmelser om FNs migrationspagt.

Efter valget i maj er det stadig ikke lykkedes at danne en ny regering. Det bliver imidlertid helt sikkert ikke Charles Michel, som bliver premierminister igen.

Han skal tage over for Donald Tusk som ny formand for Det Europæiske Råd til december, besluttede statsminister Mette Frederiksen og hendes kolleger tidligere i sommer.

Det er i øvrigt heller ikke lang tid i belgisk perspektiv, at der indtil videre er gået tre måneder med at danne regering. Tilbage i 2011 fik Belgien en ny regering efter 541 dages forhandlinger.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles