Efter flere år uden livstegn fra britisk IS-gidsel: John Cantlie er stadig i live

John Cantlie blev kidnappet af Islamisk Stat i 2012, og har blandt andet siddet fængslet med danske Daniel Rye og amerikanske James Foley.

Fotojournalisten John Cantlie blev i 2012 kidnappet af Islamisk Stat, og for to år siden ophørte alle livstegn fra briten. Men Storbritanniens sikkerhedsminister siger nu, at John Cantlie formentlig stadig er i live. Arkivfoto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: -

John Cantlie er i live. For seks år siden blev den britiske fotojournalist kidnappet af Islamisk Stat i Syrien. For to år siden ophørte alle livstegn fra ham, men Storbritanniens sikkerhedsminister, Ben Wallace, er alligevel overbevist om, at Cantlie stadig lever.

Det fortalte ministeren i denne uge på et pressemøde, skriver bl.a. CNN, The Guardian og New York Times. Ben Wallace fortalte, at han stadig troede, at John Cantlie var i live og i Islamisk Stats varetægt. Men han ville ikke uddybe, hvor han tror, at briten bliver holdt fanget.

John Cantlie blev i 2012 kidnappet sammen med den amerikanske journalist James Foley. De har begge som fanger været sammen med danske Daniel Rye, der blev løsladt mod en løsesum i 2014. Samme år frigav Islamisk Stat sin første henrettelsesvideo: Den viste drabet på James Foley.

Siden Cantlies kidnapning er han blevet brugt i en række af Islamisk Stats propagandavideoer, enten i en orange fangedragt eller som en slags reporter ved fronten. Men det stoppede i 2016, hvor han sidst blev set i live i en propagandavideo fra Mosul i Irak.

Siden har der ingen livstegn været fra den britiske fotojournalist, og det har fået mange til at frygte, at han var død. Men det afviser Storbritanniens sikkerhedsminister nu.

»Det her er opsigtsvækkende nyheder – og en påmindelse om, at vi ikke må miste håbet,« skrev BBC-redaktør Mark Urban på Twitter, da han hørte nyheden om, at John Cantlie stadig kan være i live.

Cantlie har ifølge The New York Times blandt andet siddet fængslet uden for Raqqa i Syrien sammen med omkring 23 andre vestlige gidsler. De fleste europæiske gidsler er – ligesom Daniel Rye – blevet løsladt mod en løsesum. For både franske og spanske statsborgere har staten hjulpet med at betale de høje beløb, som Islamisk Stat krævede til gengæld for gidslernes løsladelse.

Men Storbritannien og USA har nægtet at udbetale pengene af frygt for, at de ville gå til at finansiere terrorgruppen og foranledige terrorgruppen til at gennemføre flere kidnapninger.

Da det blev klart, at hverken Storbritannien eller USA ville betale for løsladelsen af deres statsborgere, begyndte Islamisk Stat i stedet at henrette dem. I 2014 blev James Foley som den første af gidslerne halshugget – og det blev vist på en grusom video, som Islamisk Stat udsendte kort efter.

I alt er tre amerikanske og tre britiske gidsler blevet dræbt på samme måde, og hver gang er videoer af henrettelserne landet på nettet. Det var blandt andet det, der i 2014 fik Obamas regering til at indlede angreb mod Islamisk Stat i Syrien.

Da Islamisk Stat var allerstærkest, regerede terrororganisatioen over et selverklæret kalifat, der gik på tværs af Syrien og Irak. I 2015 var arealet på størrelse med Storbritannien og dækkede over en befolkning på næsten ti millioner indbyggere.

Men i dag er kalifatet fortid. Islamisk Stat har tabt 99 procent af det territorium, som gruppen rådede over – og inden længe ventes USAs allierede at tage det sidste stykke land tilbage fra gruppen i Syrien. Det er endnu uklart, om det er her, John Cantlie forventes at sidde fanget.

Donald Trump annoncerede i december, at Islamisk Stat var besejret, og at de amerikanske soldater nu skulle trækkes hjem. Siden har eksperter og politikere diskuteret, om Islamisk Stat virkelig er besejret – eller om IS fortsat udgør en trussel.