Efter fiasko: Vil Trump nu droppe TV-debatterne?

»Jeg ville skippe de næste debatter, hvis det var mig,« siger en af Trumps nærmeste rådgivere. Og dermed er Trumps deltagelse i de næste to præsidentdebatter bragt i tvivl.

Donald Trump havde en dårlig debatnat - og hvad værre er: Der er ikke megen grund til at tro, at det bliver bedre i de næste to debatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE

Nattens præsidentdebat gik Donald Trump sådan imod, at mindst en af hans nøglerådgivere nu siger, at »jeg ville skippe fremtidige debatter, hvis det var mig.«

To lynmålinger efter debatten viste en afgørende sejr til Hillary Clinton. Hos CNN sagde 62 pct. af de adspurgte, at hun vandt - kun 27 pct. sagde, at Trump vandt. To fokusgrupper viste også en overvældende sejr.

Problemet var ikke kun, at han havde en dårlig debatnat; problemet var selve formatet, som ikke passede ham.

Det var mand-til-mand, kritiske spørgsmål og i knap to timer, og der er emner, som ikke går væk, selv om han næste gang opper sig, f.eks. om hans hemmelige selvangivelse, hans skatteundragelse, hans tvivlen på præsident Obamas indfødsret og hans kommentarer om kvinder.

Men Trump kan ikke trække sig fra de næste to præsidentdebatter uden grund - han skal have et alibi - og i nat begyndte omridset af sådan et alibi at tegne sig.

Selv klagede han efter debatten over, at hans mikrofon ikke virkede ordentligt inde i salen, »og jeg overvejer, om det var med vilje,« sagde han bagefter til flere medier. Og en af hans nærmeste rådgivere, tidligere borgermester Rudy Giuliani, kaldte ordstyrer Lester Holt for »en skandale«.

Som han sagde til Politico:

»Hvis det var mig, så ville jeg ikke deltage i yderligere debatter, hvis ikke journalisten lovede at opføre sig som en journalist og ikke en 'ukorrekt, ignorant fakta-tjekker'.«

Giulianis udtalelser får tirsdag morgen dansk tid et stort spil på de sociale medier, bl.a. fordi det ikke ville være første gang, Trump spiller magtspil med debatterne.

Efter den første debat på Fox News under den republikanske primærkampagne boykottede han Fox og udeblev fra en debat - og strategen Stuart Stevens mener, at det samme sagtens kan gentage sig.

Stevens var kampagnechef for Mitt Romney i 2012, og han tweeter, at Trump vil forsøge at finde en undskyldning og så udeblive.

Giuliani understregede senere, at han ikke havde sagt, hvad han ville rådgive Trump til at gøre, men kun »hvad jeg ville gøre, hvis det var mig.«