Efter FBI-fyring: Rusland roser Trump som en »handlingens mand«

Donald Trump er en mand, man kan tale med, modsat den ’ideologiske’ Barack Obama, siger Ruslands udenrigsminister efter håndtryk i det Hvide Hus.

RUSSIA-GOVERNMENT-HOCKEY
Foto: ALEXEI DRUZHININ. Russian President Vladimir Putin takes part in the 'Night League' teams ice hockey gala match in Sochi on May 10, 2017. / AFP PHOTO / SPUTNIK / Alexei Druzhinin
Læs mere
Fold sammen

Det russiske besøg i det Hvide Hus havde været planlagt længe, men timingen vakte opsigt i kølvandet på Trumps fyring af FBI-chef James Comey.

Bare få timer efter afskedigelsen af Comey bød den amerikanske præsident Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov velkommen i Washington. Også den russiske ambassadør i USA, Sergej Kisljak, deltog i mødet med Trump.

På de officielle billeder udsendt af Ruslands statslige nyhedsbureau TASS sås Kisljak, hvis kontakt til Trump-medarbejdere under valgkampen undersøges af netop FBI, trykke hænder med præsidenten i det Ovale værelse.

Heller ikke set fra russisk side var sammenfaldet belejligt. Beskyldninger om Trumps forsøg på at sabotere forbundspolitiets efterforskning af forbindelser mellem præsidentens valgkampsstab og Rusland truede med at overskygge og afspore et for Kreml afgørende møde.

Da Lavrov senere på dagen besøgte det amerikanske udenrigsministerium, spurgte journalister ham gentagne gange til fyringen af FBI-chefen.

»Er han blevet fyret? Du laver sjov,« lød det iskoldt fra Lavrov, før han hastigt vendte sig og gik.

Fri for ideologi

Det første russiske ministermøde med Trump var dog gået godt, sagde den russiske minister efterfølgende. Lavrov roste præsidenten for at være en »handlingens mand,« der ikke, som forgængeren Barack Obama, fokuserer på ideologi.

»Lige nu er vores dialog fri for de ideologiske tilbøjeligheder, der var karakteristiske for Obama-regeringen,« sagde Lavrov.

Kreml rasede i årevis mod den tidligere amerikanske regering, som Moskva beskyldte for at være dobbeltmoralsk og belærende i sin kritik af brud på menneskerettigheder og autokratiske tendenser i Rusland.

Indtil nu har Trump-regeringen dog ikke levet op til de forhåbninger, som russiske strateger nærede i lyset af Trumps rosende ord om Putin under valgkampen. Siden sikkerhedsrådgiver Michael Flynn i februar fik sparket efter fortielser af kontakter til Kisljak, har Trump-regeringen signaleret en stålsat opbakning til NATO og kritiseret Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø.

Men samtidig har Trump med lykønskninger og endda ros til ledere som Filippinernes Rodrigo Duterte, Tyrkiets Erdogan og Egyptens al-Sisi signaleret en mere pragmatisk udenrigspolitik med fokus på personer og magtpolitik frem for demokratiske mangler og menneskerettigheder.

Russisk ros

Netop den linje blev fremhævet af russiske diplomater efter mødet.

»Trump-regeringen, præsidenten selv og udenrigsminister Tillerson er mænd med handlekraft, der er villige til at forhandle,« skrev Ruslands NATO-repræsentation på Twitter i en sjælden ros af en siddende amerikansk præsident.

Der var dog ikke konkrete fremskridt at fremvise efter mødet. Rusland har senest forsøgt at sikre amerikansk involvering i en aftale om såkaldte nedtrapningszoner i Syrien i selskab med blandt andre Iran og Syriens Bashar al-Assad.

Ifølge Donald Trump er landene enige om at »gøre en ende på de forfærdelige, forfærdelige myrderier i Syrien«.

Også den russiske præsident, Vladimir Putin, blandede sig efterfølgende i udlægningen af mødet i Washington og fyringen af Comey. Han tonede frem på den amerikanske tv-kanal CBS klædt i fuldt ishockey-udstyr.

»Præsident Trump handler inden for rammerne af sit mandat, forfatningen og loven. Hvad har vi at gøre med det?« sagde Putin.

Han lod sig interviewe i spillertunnelen forud for en årlig tv-transmitteret ishockeykamp mellem udvalgte russiske topembedsmænd, hvor han selv traditionelt scorer de fleste mål.

Putin sendte denne gang pucken i nettet syv gange.