Efter et år i isolation fik australske Kylie tilbudt en udvej: som spion for Iran

Da hun ankede sin sag, fik Kylie Moore-Gilbert valget mellem to forskellige domsafsigelser: en på 13 måneders fængsel og en på ti år. Nu er hun blevet tildelt den længste af dem. »Jeg er et uskyldigt offer,« skriver hun i et brev.

På dette billede fra 2006 kigger en kvindelig indsat ud fra sin celle i det berygtede Evin-fængsel nord for Teheran. En australsk-britisk professor sidder lige nu i samme fængsel i den højsikrede afdeling, hvor isolationscellerne også er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Atta Kenare/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Australsk-britiske Kylie Moore-Gilbert tog til Iran for at deltage i en konference, men da hun ville rejse fra landet, blev hun arresteret, tiltalt og dømt for spionage i al hemmelighed.

Nu er hun røget ind og ud af en isolationscelle på to gange tre meter i næsten et år. Lyset er tændt 24 timer i døgnet, og hun har knap nok råd til mad. Hun må ikke ringe til sin familie, og når hun skal flyttes fra cellen, får hun bind for øjnene.

Hun er blevet idømt ti års fængsel. Men hun har fået tilbudt en vej ud. Det afslører en række af hendes breve, som The Guardian har fået indsigt i.

»Jeg tror, jeg står midt i et seriøst psykologisk problem. Jeg kan ikke længere udholde det pres, jeg udsættes for i denne ekstremt frihedsindskrænkende fængselsenhed længere,« skriver hun i et håndskrevet brev fra august 2019:

»Min situation besværes endnu mere af, at jeg ikke må ringe til min familie. Jeg er bekymret for deres reaktioner på min dom, men jeg kan ikke tale med dem. Det er virkelig umenneskeligt.«

Spion for Iran

Brevene har Kylie Moore-Gilbert sendt til sine fængselsvagter i det notorisk brutale Evin-fængsel – den højsikrede fængselsenhed, som Irans såkaldte Islamiske Revolutionsgarde kontrollerer – og de er skrevet mellem juni og december 2019.

Brevene afslører ikke bare, hvilke forhold Moore-Gilbert lever under i sin isolationscelle, men også, at hun angiveligt er blevet tilbudt en vej ud af fængslet: som spion for Iran.

I et brev til sin sagsbehandler, som angiveligt har givet hende tilbuddet om at blive spion, skriver hun ifølge The Guardian, at hun »under ingen omstændigheder« vil påtage sig det job.

»Jeg er ikke en spion. Jeg har aldrig været en spion, og jeg har ingen interesse i at arbejde for nogen efterretningstjeneste i noget land. Når jeg forlader Iran, vil jeg være en fri kvinde og leve et frit liv – ikke et liv i skyggen af afpresning og trusler,« skriver hun.

Kylie Moore-Gilbert underviser i islamiske studier på Melbourne University i Australien, men siden september 2018 har hun siddet fængslet i Iran, efter at hun blev pågrebet i lufthavnen Teheran. Hun havde deltaget i en akademisk konference, hvorefter to personer angiveligt henvendte sig til myndighederne, fordi de anså hende for at være »mistænkelig«, skriver The Guardian. Derefter blev hun retsforfulgt og idømt ti års fængsel i 2019 for spionage.

Men da Kylie Moore-Gilbert forsøgte at anke sin dom, fik hun valget mellem to forskellige afgørelser.

Ti år eller 13 måneder

Kylie Moore-Gilbert fastholder sin uskyld. I flere af brevene skriver hun, at der ingen nævneværdige beviser er mod hende, og hun anser sig selv for at være en uskyldig politisk fange.

Håndteringen af hendes ankesag illustrerer, hvordan hun blot er en brik i Irans spil, mener hun. Hun hævder, at hun i løbet af ankesagen fik forevist to forskellige domsafsigelser på hendes ankesag – én på 13 måneder (hvilket ville sige, at hun allerede havde afsonet sin dom og kunne gå fri), og én, der fastholdt den tidligere dom på ti år.

Hun endte med at modtage den sidste af de to domme.

»Det er tydeligt, at Irans Revolutionsgardes efterretningstjeneste spiller et forfærdeligt spil med mig. Jeg er et uskyldigt offer,« skriver hun i et brev.

Hun er ikke den eneste australier, der er blevet fængslet i Iran. De to australske rejsebloggere Jolie King og Mark Firkin blev anholdt og varetægtsfængslet cirka samtidig med Kylie Moore-Gilbert i 2018.

Men i oktober blev de løsladt, og alle sigtelser mod dem blev frafaldt. De var blevet arresteret og sigtet for spionage, fordi de havde fløjet med drone og angiveligt taget billeder af militære anlæg. På sociale medier dokumenterede parret deres jordomrejse gennem de seneste to år.

Australiens udenrigsminister, Marise Payne, udtaler, at hun arbejder hårdt for også at få Kylie Moore-Gilbert løsladt. Irans udenrigsministerium har dog klart afvist, at dommen er til forhandling.