Efter eksplosionen i Beirut, vækker en forladt olietanker i Yemen bekymring: »Det er en tikkende bombe«

I efterdønningerne af eksplosionen i Beirut er flere eksperter ude og advare om, at en lignende katastrofe kan udspille sig i nærmeste fremtid.

 
Hundredvis af libanesere er sammen gået på gaden for at rydde op i ødelagte kvarterer. Video: Nabil Saymouaa, CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I efterdønningerne af eksplosionen i Beirut - den værste katastrofe i Libanon i årtier - er flere eksperter ude og advare om, at en lignende katastrofe kan udspille sig i nærmeste fremtid.

I Rødehavet, ud for den Houthi-kontrollerede kystby Hodeida i Yemen, flyder nemlig en tikkende bombe.

Det drejer sig om skibet 'FSO Safer', som siden 2015 har været strandet i Rødehavet, og som flere eksperter ifølge Washington Post i årevis har advaret mod.

Ombord på skibet befinder sig nemlig omtrent 1.1 millioner olietønder, og præcis ligesom det eksplosive ammoniumnitrat, som tirsdag eksploderede, mens det var opbevaret i en lagerbygning på havnen i Beirut, udgør olien en alvorlig eksplosionstrussel.

Et luftfoto af havneområdet viser ødelæggelserne fra den eksplosionen i Beirut, som har kostet mindst 154 personer livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: WAEL HAMZEH.

Én af de eksperter, der frygter en omfattende katastrofe, hvis ikke myndighederne i Yemen tager affære, er Ian M. Ralby, administrerende direktør i I.R Consilium, som er et maritimt sikkerhedskonsulentfirma.

»Advarslerne om ammoniumnitratet i Beirut var abstrakte for borgerne. De havde intet begreb om, hvordan den slags eksplosion ville se ud eller føles, og de havde svært ved at forstå de kolossale konsekvenser, passiviteten (fra regeringen, red.) ville have,« siger han til Washington Post og tilføjer:

»Det minder rigtig meget om det, der er sket med 'FSO Safer'.«

Torsdag var også Yemens informationsminister, Moammar al-Eryani, ude at advare om en menneskelige, økonomisk og miljømæssig katastrofe, hvis skibet synker eller eksploderer.

Olietankeren FSO Safer har i siden 2015 være strandet i Rødehavet ud for Yemen med mere en million olietønder i lasten. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

»Den gigantiske eksplosion på havnen i Beirut og efterdønningerne i form af menneskeliv, der er gået tabt og den katastrofale skade på den libanesiske økonomi og på miljøet, har påmindet os om, at 'FSO Safer' er en tikkende bombe,« udtalte han til nyhedsbureauet Saba.

I flere år har FN forsøgt at foretage en teknisk vurdering af tankskibets tilstand samt udføre reparationer, men skibet er fortøjet i Houthi-kontrolleret farvand.

FN venter derfor på oprørsgruppens tilladelse til at kunne påbegynde undersøgelserne.

Der advares samtidig om, at tilstanden forværres dag for dag, og at risikoen for at nogle af olietankene brister, kun bliver større.