Efter dødstrusler og lufthavnsdrama: 18-årig saudisk kvinde på flugt har fået asyl i Australien

Thailandske myndigheder udtaler, at 18-årige Rahaf Mohammed al-Qunun har fået asyl i Australien. Men det er endnu uvist, om det er dér, hun skal hen.

Foto: Social media

Rahaf Mohammed al-Qunun har haft en dramatisk uge.

Søndag blev hun tilbageholdt i en lufthavn i Thailand efter at være flygtet fra sin familie, som hun frygtede ville slå hende ihjel. Mandag blev hendes tvangsudvisning tilbage til familien bremset af FNs Flygtningehøjkommissariat. Og fredag har hun fået asyl i Australien.

Det fortæller thailandske myndigheder til CNN. Det er dog endnu ikke blevet bekræftet af australske myndigheder.

»Ja, Australien har givet hende asyl, men vi venter stadig på at høre helt præcis, hvor hun skal hen,« fortæller immigrationschefen Surachate Hakparn til CNN.

Den 18-årige kvinde er nemlig angiveligt også blevet tilbudt asyl af Canada, og hun må nu selv beslutte, hvor hun vil hen, fortæller Hakparn til CNN. Heller ikke dette er blevet bekræftet.

Ifølge de thailandske myndigheder opholder Qunun sig på et sikkert sted og bliver beskyttet af thailandske myndigheder, indtil hun har truffet en beslutning. Derefter vil hun forlade landet med det samme, skriver CNN.

Den 20-årige saudiske Nourah Alharbi, som er en veninde af Qunun og selv tidligere er flygtet til Australien, fortæller på Twitter, at Qunun har slettet sin Twitter-profil efter ugens begivenheder.

Qunun oprettede profilen, da hun søndag blev tilbageholdt i lufthavnen, og brugte den til at bede det internationale samfund om hjælp med videoer og tweets, som hurtigt gik viralt. Nu har Qunun slettet profilen, skriver Alharbi, fordi hun har modtaget så mange dødstrusler.

Qunun flygtede til Thailand fra en familieferie i Kuwait og havde planlagt at flyve hele vejen til Australien. Men da hun blev bremset i lufthavnen, fortalte thailandske og saudiske myndigheder hende, at hun ville blive sendt tilbage til Kuwait, hvor hun var blevet meldt savnet af sin familie. Hendes far og bror ville komme og hente hende, lød det.

Det fik den 18-årige til at barrikadere sig på sit hotelværelse, hvorfra hun begyndte at lægge videoer og tweets på nettet, indtil de thailandske myndigheder besluttede sig for at bremse udvisningen af hende.

Hendes historie har skabt fornyet fokus på Saudi-Arabiens strenge love om mandligt formynderskab, som blandt andet betyder, at kvinder hverken må rejse, gå i skole eller gifte sig uden en mandlig værges tilladelse. Det er typisk enten kvindens far, bror eller ægtefælle, der har retten til at træffe de valg for kvinden.

Det har ført til frustration hos Saudi-Arabien. I en video af et møde mellem Saudi-Arabien og thailandske myndigheder kan man høre Saudi-Arabiens fungerende ambassadechef, Abdalelah Mohammed A. al-Shuaibi, beklage sig med hjælp fra en oversætter:

»Vi ville ønske, de havde konfiskeret hendes telefon frem for hendes pas,« sagde han ifølge CNN.