Efter blodigt angreb: Rusland lover at presse oprørere

Russisk udenrigsminister siger, der skal søges en fredelig løsning i Ukraine. Obama taler dunder til Rusland, mens USA og EU forbereder nye skridt mod Rusland efter oprøreres blodige missilangreb på havneby.

Søndaf var der mindehøjtidelighed for dem der blev dræbt under et blodigt missilangreb på den ukrainske havneby Mariupol. Fold sammen
Læs mere
Foto: GLEB GARANICH

UKRAINE: Ukrainske oprøreres missilangreb mod havnebyen Mariupol, hvor mindst 30 blev dræbt og flere end 80 såret, har udløst reaktioner i såvel Øst som Vest.

Oprørerne affyrede flere end 100 missiler, der regnede ned over civilbefolkningen og eksploderede i boligområder og på en markedsplads. Lederen af oprørerne i det østlige Ukraine, Alexander Zakharsjenko erkendte lørdag, at hans tropper stod bag angrebet, som han i øvrigt omtalte i rosende toner.

Angrebet er led i en ny offensiv som oprørerne de seneste dage har indledt, og søndag førte eskaleringen i krigshandlingerne til, at den amerikanske udenrigsminister John Kerry og hans russiske kollega, Sergej Lavrov, ifølge Reuters havde en længere telefonsamtale.

I den lovede Lavrov, at »Rusland vil gøre alt for at tilskynde de stridende parter til at søge en fredelig løsning«.

Kerry foreslog at udvide den internationale kontaktgruppe, der i september fik forhandlet en våbenhvile på plads. Den våbenhvile ser med de seneste dages kampe ud til at være skudt i stykker. Russerne afviser fortsat kategorisk, at de støtter oprørerne med soldater og våben.

Den amerikanske præsident Barack Obama lagde søndag fuldstændigt ansvaret for eskaleringen i kampene på Rusland og varslede desuden ifølge Reuters, at USA overvejer, hvordan der kan lægges yderligere pres på Rusland.

USA har lige som EU indført stadig skrappere sanktioner over for Rusland.

»Vi vil fortsætte, hvad vi er startet på for at øge presset mod Moskva. Vi vil se på alle de muligheder, vi har til rådighed, undtagen en militær konfrontation,« lød det fra Barack Obama, der i øjeblikket er i Indien.

Præsidenten tilføjede også, at en militærkonfrontation med Rusland er udelukket, men understregede, at USA vil gøre alt for fortsat at »støtte Ukraines evne til at kontrollere sit eget territorium«.

Meget tyder søndag på, at EUs udenrigsministre bliver indkaldt til hastemøde på tirsdag. Letland har i øjeblikket formandsposten og landets udenrigsminister har, blandt andet ifølge nyhedsmediet EU Observer, bedt EUs udenrigspolitiske chef Federica Mogherini om at indkalde ministrene.

Dagsordenen vil indeholde forslag til yderligere sanktioner mod Rusland.