Efter Aleppos fald kommer slaget om Idlib

Bortset fra et lille område, hvor oprørerne stadig holder stand, har det syriske regime nu genvundet kontrollen med Syriens største by, Aleppo. Nu venter der formentlig et blodigt slag om Idlib – en af rebellernes sidste højborge.

Også her i Idlib-provinsen, en af de syriske oprøreres sidste bastioner, er man ramt af snestormen, som vanskeliggør evakueringen af civile fra Østaleppos krigsmareridt. Samtidig står området angiveligt for tur, når de sidste rester af Aleppo kommer under regimets kontrol. Foto: Mohamed al-Bakour/AFP Fold sammen
Læs mere

Der er ingen tvivl om udfaldet. Det er kun et spørgsmål om tid: Mens disse linjer skrives, kan den syriske regeringshær have generobret de sidste kvadratmeter af Syriens største by, Aleppo.

I den østlige del af byen, der ellers har været kontrolleret af oprørerne i de seneste fire år, holdt oprørerne i går kun stand i ét lille område, oplyser organisationen The Syrian Observatory for Human Rights, der overvåger krigens gang, og som anslår, at slaget om Aleppo har kostet 21.500 menneskeliv.

Torsdag fortsatte evakueringen af de civile fra Østaleppo trods problemer på grund af minusgrader og en kraftig snestorm i det nordvestlige Syrien. Ifølge Internationalt Røde Kors, der står for evakueringen, er omkring 34.000 mennesker evakueret i løbet af den seneste uges tid. Efter aftale med de stridende parter køres de ofte stærkt forkomne civile ind i de oprørskontrollerede dele af Idlib-provinsen.

Ny belejring venter evakuerede

Men da det syriske regime under præsident Bashar al-Assad og hans russiske og iranske allierede efter generobringen af Aleppo formentlig vil sigte målrettet efter at jage oprørerne ud af Idlib, risikerer de evakuerede fra Østaleppo nu at komme under en ny belejring.

»Mit bud er, at Assad efter Aleppo vil gå efter at generobre Idlib-provinsen, fordi det er regimets mål at sætte sig på hele det vestlige Syrien og kontrollere området fra Damaskus i syd til Aleppo i nord,« siger Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi.

Og det kan så betyde, at de tusindvis af civile, der nu omsider er sluppet ud af Aleppo efter måneders belejring, igen bliver omringet af regimets og shiamilitsernes fodsoldater, mens de russiske kampfly bomber fra luften, vurderer den konservative udenrigsordfører, Naser Khader.

»Jeg er enig i, at Assad vil gå efter at generobre så meget territorium som muligt – og helst inden USAs kommende præsident, Donald Trump, overtager Det Hvide Hus. For Assad er nervøs for, hvad Trump kan finde på,« siger Naser Khader.