Efter 91 års forbud må folk igen danse på New Yorks barer

Borgmesteren i New York har ophævet en lov fra 1926, der forbyder folk at danse på barer og klubber i byen. Australsk politi anholder 20-årig for planer om nytårsangreb. Whistleblower-skandale i Irland kan føre til valg inden jul. Lufthavn på Bali forlænger lukning efter vulkanudbrud. Kvinde ville plante falsk sexanklage for at narre stor avis. Trumps bud på ny centralbankchef forudser højere rentesatser.

Loven om danseforbud på New Yorks barer og diskoteker blev i sin tid indført for blandt andet at slå ned på Harlems jazzklubber, hvor sorte og hvide blandede sig med hinanden. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har mandag underskrevet en lov, der ophæver en 91 år gammel lov, som teknisk set forbyder dans på titusindvis af barer, klubber og restauranter i storbyen.

Byrådet havde på forhånd stemt for at skrotte den gamle lov, der trådte i kraft i 1926. Kritikere har betegnet den som racistisk, fordi den i begyndelsen især blev brugt til at slå ned på Harlems jazzklubber, hvor sorte og hvide blandede sig med hinanden.

Ifølge modstandere af loven er den også historisk blevet brugt til at målrette latinamerikanere og medlemmer af LGBT-samfundet.

I 1990'erne brugte daværende borgmester Rudy Giuliani desuden loven til at slå hårdt ned på natklubber i sin kamp mod kriminalitet.

»Det er 2017, og denne her lov giver bare ingen mening. Nattelivet er en del af den smeltedigel, som New York er, og som bringer folk sammen,« siger borgmester Bill de Blasio.

»Vi ønsker at være en by, hvor folk kan arbejde hårdt og nyde byens natteliv uden hemmelige forbud mod at danse,« siger han.

Selv om loven sjældent er blevet håndhævet de senere år, så kræver den, at offentlige steder, der sælger mad og drikke, skal have en tilladelse, for at folk må danse på stedet.

Tilladelsen er noget nær umulig at få, men har man som barejer, restaurantejer eller natklubejer ikke en tilladelse, risikerer man en bøde.

Kun omkring 100 af New Yorks flere end 22.000 barer, restauranter og klubber har den pågældende tilladelse.

Det er Brooklyns demokratiske rådmand Rafael Espinal, der har stået i spidsen for ophævelsen af den gamle lov. Han mener, at den på uretfærdig vis diskriminerer små virksomheder.

»Kunstnere, musikere, virksomhedsejere, arbejdstagere og helt almindelige new yorkere, der ønsker at slå sig løs, behøver ikke længere at frygte, at dansepolitiet kommer og lukker deres yndlingssteder,« siger han.

Med lovophævelsen er New York nu også på udkig efter en såkaldt nattelivsborgmester, som kan varetage samspillet mellem rådhuset, beboere og byens nattelivsindustri.

Det sker for at sikre nattelivet, der omsætter for milliarder af dollar, beskæftiger 300.000 mennesker og tiltrækker besøgende fra hele verden.

Selv om barer, klubber og restauranter ikke længere behøver en dansetilladelse, kræver byens myndigheder fortsat sikkerhedsvagter og overvågningskameraer på mange af stederne.

/ritzau/AFP

Australsk politi anholder 20-årig for plan om nytårsangreb

Australsk politi har anholdt en 20-årig mand, der menes at have planlagt et angreb, som skulle have fundet sted i Melbourne nytårsaften.

Ifølge politiet i den australske storby planlagde den 20-årige mand at købe et skydevåben og dræbe så mange som muligt ved Federation Square.

Den anholdte er født i Australien, men har somaliske forældre. Han sympatiserer ifølge australsk politi med den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

Manden blev anholdt i forbindelse med en ransagning af et hus i en forstad til Melbourne mandag.

Det forventes, at han bliver sigtet i løbet af tirsdagen.

Ifølge politiet har den anholdte blandt andet haft adgang til en vejledning produceret af al-Qaeda, der angiver, hvordan man udfører et terrorangreb og anvender skydevåben.

Den 20-årige mand blev anholdt, inden han havde købt våbnet.

»Vi formoder, at han ville købe et skydevåben og skyde og dræbe så mange mennesker, som han kunne i området omkring Federation Square nytårsaften,« siger Shane Patton, vicepolitikommissær ved politiet i delstaten Victoria.

Federation Square ligger i hjertet af Melbourne over for den travle togstation ved Flinders Street og St. Paul-katedralen.

Det er et de mest populære steder at tilbringe nytårsaften for Melbournes mange indbyggere og turister.

Ifølge Shane Patton boede den anholdte mand med sine forældre. Han har været i politiets søgelys siden begyndelsen af året, da han er en del af en lille gruppe ekstremister, som politiet har overvåget.

Vicepolitikommissæren tilføjer, at mandens adfærd på det seneste er blevet gradvist mere mistænkelig, men understreger, at han formodes at være alene om angrebsplanerne.

»De potentielle konsekvenser af angrebet var katastrofale. Vi vil undersøge, hvor personen har fået idéen fra,« siger Shane Patton.

/ritzau/AFP

Whistleblower-skandale i Irland kan føre til valg inden jul

Irlands justitsminister, Frances Fitzgerald, er nødt til at træde tilbage. Ellers tvinger hun landet ud i et lynvalg i næste måned.

Det siger et højtstående medlem af det irske oppositionsparti Fianna Fáil mandag aften efter kriseforhandlinger mellem premierminister Leo Varadkar og oppositionsleder Micheal Martin.

»Jeg mener, at tánaiste (det irske ord for landets vicepremierminister, red.) bør erkende, at hvis hun ikke trækker sig, så tvinger hun landet ud i et lynvalg, som ingen ønsker, ingen har brug for, og som ikke er i landets interesse,« siger medlem af det konservative Fianna Fáil Jim O'Callaghan til tv- og radiostationen RTÉ.

»Jeg ser ingen anden vej ud af dette,« siger han til RTÉ ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Presset på justitsminister Frances Fitzgerald voksede betydeligt mandag efter offentliggørelsen af nye dokumenter om hendes omstridte håndtering af en whistleblowerskandale i den irske politistyrke, Garda.

Sagen bunder i nogle e-mails, som Frances Fitzgerald fik tilsendt i 2015 om politiets magtstrategi mod whistlebloweren, betjent Maurice McCabe.

Blandt andet afslører en e-mail ifølge britiske Press Association, at Garda forsøgte at miskreditere whistlebloweren, som påstod, at der foregik korruption i politistyrken.

Frances Fitzgerald har gentagne gange sagt, at hun ikke husker indholdet af denne e-mail. Nye dokumenter afslører dog, at en afdeling under justitsministeriet dengang skrev, at "ministeren har noteret e-mailen".

Trods opfordringer til justitsministeren fra oppositionspartiet Fianna Fáil om at træde tilbage siger en talsmand for premierminister Leo Varadkar mandag aften ifølge Press Association, at premierministeren står bag sin justitsminister.

»Vi forsøger at finde en mellemvej, der gør det muligt for regeringen at fortsætte og også fortsætte med det vigtige arbejde, vi gør, især med brexit,« siger premierminister Leo Varadkar.

Lykkes det ikke at finde et kompromis, kan det lede til et regeringskollaps, da Fianna Fáil muligvis vil trække sin støtte til den Fine Gael-ledede mindretalsregering.

Fianna Fáil-leder Micheal Martin og premierminister Leo Varadkar mødes igen tirsdag morgen for at drøfte situationen. Lykkedes det ikke at blive enige om en løsning, er der varslet en mistillidsafstemning om justitsminister Frances Fitzgerald tirsdag aften klokken otte lokal tid.

Embedsmænd i EU siger til Reuters, at hvis Irland bliver tvunget ud i et lynvalg inden jul, vil det komplicere EU's brexit-topmøde 14. december.

/ritzau/

Lufthavn på Bali forlænger lukning efter vulkanudbrud

Den internationale lufthavn i Denpasar på den indonesiske ferieø Bali er tirsdag blevet lukket i yderligere 24 timer som følge af vulkanen Agungs udbrud.

Det oplyser det indonesiske transportministerium.

Dermed åbner lufthavnen tidligst onsdag morgen klokken syv lokal tid. Det svarer til midnat mellem tirsdag og onsdag dansk tid.

Årsagen er, at store askeskyer, der stammer fra udbrud fra vulkanen Agung, fortsat hænger på himlen og gør flyvning umulig.

Tusindvis af turister er strandet på ferieøen, efter at lufthavnen lukkede tidligt mandag morgen lokal tid.

Vulkanen gik for første gang i udbrud tirsdag i sidste uge, hvilket sendte en del aske op i himlen. Et udbrud lørdag resulterede dog i en endnu større askesky, der nu altså har lukket lufthavnen i Denpasar på andet døgn.

En lignende situation opstod i Europa i 2010, hvor vulkanen Eyjafjallajökull gik i udbrud i Island og lammede store dele af den europæiske flytrafik.

Situationen på Bali er fortsat højspændt, og indonesiske myndigheder hævede mandag morgen lokal tid alarmberedskabet til det højeste niveau.

Årsagen er en fortsat frygt for, at der vil komme et voldsomt udbrud fra vulkanen Agung. Det har også fået myndighederne til at bede alle folk inden for en radius af ti kilometer fra vulkanen om at forlade området.

40.000 personer havde mandag forladt deres hjem på flugt fra vulkanen, og tallet vurderes at kunne nå helt op på 100.000.

Flere danskere befinder sig i øjeblikket på Bali. De er dog et stykke fra vulkanen og dermed ikke i fare for udbrud fra Agung. Det oplyste rejseselskaberne Tui, Bravo Tours og Apollo mandag.

Agung, der er det højeste punkt på øen, befinder sig på Balis østlige side og har en højde på lidt over 3000 meter.

/ritzau/Reuters

Kvinde ville plante falsk sexanklage for at narre stor avis

Den amerikanske avis Washington Post skriver, at en kvinde med tilknytning til en konservativ gruppe, der er kendt for at arbejde undercover, har forsøgt at plante en falsk historie for at sætte avisen i et dårligt lys.

Historien handlede om Republikanernes kandidat til Senatet i Alabama, Roy Moore, der er under beskyldninger om upassende seksuel adfærd.

Kvinden skal have forsøgt at få Washington Post til at skrive en usand historie om, at Moore i 1992 skulle have gjort hende gravid, da hun stadig var teenager, og at hun efterfølgende fik en abort.

Ifølge Washington Post var det et forsøg på at plante en historie, som senere ville kunne miskreditere avisens historier om Moore.

Washington Post kunne i første omgang ikke få bekræftet historien og valgte derfor ikke at trykke den. Senere fandt avisen ud af, at kvinden har tilknytning til den konservative gruppe ved navn Project Veritas.

Gruppen er kendt for at arbejde undercover og for at forsøge at ramme grupper hos Demokraterne i USA samt flere forskellige store medier.

Kvinden nægtede angiveligt at tilhøre Project Veritas, men Washington Post skriver, at ansatte fra avisen så hende ved gruppens kontorer i New York.

Hendes historie blev oprindeligt fortalt til Washington Post uden for citat, men avisen har altså valgt at fortælle historien alligevel.

»Vi respekterer altid, når nogen taler uden for citat, men ikke når det ikke sker i god tro,« siger Martin Baron, chefredaktør på Washington Post.

»Denne såkaldte uden for citat-samtale var en del af et plot, der skulle sætte os i forlegenhed. Project Veritas ville have os til at offentliggøre samtalen, men heldigvis faldt vi ikke i fælden,« siger han.

Flere kvinder har de seneste uger beskyldt Roy Moore for upassende seksuel adfærd. Han har selv nægtet at trække sit kandidatur til Senatet.

/ritzau/AP

Trumps bud på ny centralbankchef forudser højere rentesatser

Renterne i den amerikanske centralbank kommer sandsynligvis til at stige en smule. Det siger USA's præsident Donald Trumps nominerede som ny chef for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, i en erklæring mandag.

Samtidig forsvarer Powell reguleringer, der har gjort det finansielle system i bedre stand til at stå imod kriser.

Erklæringen er offentliggjort forud for en bekræftelseshøring for Jerome Powell i det amerikanske senats bankkomité tirsdag.

Powell, der har været medlem af forbundsbankens bestyrelse siden 2012, siger, at centralbanken vil fortsætte med at forsøge at lette den lovgivningsmæssige byrde for bankerne og skræddersy reglerne til den enkelte banks størrelse.

»Vores finansielle system er uden tvivl langt stærkere og mere modstandsdygtigt, end det var for et årti siden,« siger Jerome Powell, der er nomineret til at overtage pladsen efter centralbankchef Janet Yellen, hvis embedsperiode udløber i februar.

»The Fed må samarbejde med andre agenturer for at sikre, at vores finansielle system forbliver stabilt og effektivt,« tilføjer han.

Centralbankens officielle navn er The Federal Reserve System og bliver i USA ofte refereret til som blot The Fed.

Præsident Donald Trump og republikanerne i Kongressen har dog været yderst kritiske over for de skærpede regler, som blev vedtaget i kølvandet på finanskrisen i 2008.

Republikanerne mener således, at reglerne er for hårde, og at de hæmmer udlån og økonomisk aktivitet.

»Vi vil fortsætte med at overveje passende måder at lette lovgivningsmæssige byrder på, samtidig med at vi bevarer kernereformer. Det sker for at sikre, at banker kan yde kredit til familier og virksomheder, hvilket er nødvendigt for at opretholde en velstående økonomi,« siger Powell.

Den amerikanske centralbank har hævet udlånsrenten to gange i år, og den forventes at gøre det igen i december trods inflationen, der ligger langt under bankens mål om to procent.

Powell gentager centralbankens mange udtalelser om pengepolitikkens vej og siger, at »vi forventer, at renten kommer til at stige yderligere«.

/ritzau/AFP