Efter 45 mislykkede forsøg: Nu udpeges ny præsident - måske

Efter 45 tidligere forsøg på at udpege en præsident, er der for første gang i over to år sandsynlighed for, at det lykkes, når det libanesiske parlament samles mandag

Den 81-årige Michel Aoun kan mandag sansynligvis kalde sig libanesisk præsident. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iran og Hizbollah kan se frem til at få en allieret i det libanesiske præsidentpalads, hvis to tredjedele af parlamentet mandag, peger på 81-årige Michel Aoun til posten.

Siden maj 2014 har Libanon ikke haft nogen præsident. De to stærke lejre – Hizbollah og de saudisk støttede sunnimuslimer anført af tidligere premierminister Saad Hariri – har hidtil nægtet at støtte hinandens kandidater.

Men Saad Hariris nylige meddelelse om, at han vil støtte Michel Aouns kandidatur, gør det muligt at udpege Aoun i løbet af mandagen, når parlamentet samles.

»Den økonomiske krise, vi oplever, og de sikkerhedsmæssige risici, som venter forude, kan kun løses ved at styrke institutionerne. Og det starter med præsidentembedet,« sagde Saad Hariri i en direkte transmitteret tale sidste uge på libanesiske TV.

Enkelte politikere fra Hariris lejr truer med at boykotte afstemningen, fordi de ser den kristne Michel Aoun som Hizbollahs, Irans og det syriske regimes kandidat.

»Hariri bliver den største taber, hvis Aoun udpeges til præsidentposten,« siger den egyptiske mellemøstanalytiker Nervana Mahmoud.

»Han har tabt slaget mod Hizbollah og Iran og står svagere end nogensinde. Og skulle Hariri og Aoun have indgået en aftale om, at Hariri får premierministerposten, hvis Aoun bliver udpeget som præsident, tvivler jeg på det vil ske,« siger hun.

Den libanesiske politiker Ashraf Rifi fra Hariris såkaldte »Fremtidsbevægelse« kritiserer sin partileder:

»Vi vil ikke tillade, at landet bliver overdraget til det iranske projekt,« sagde han til libanesiske medier efter Hariris støtteerklæring til Aoun.

Michel Aoun var selv premierminister i slutfasen af den libanesiske borgerkrig. Han blev drevet i eksil i Paris og kom først tilbage efter mordet på Saad Hariris far, den tidligere premierminister Rafik al-Hariri i 2005. I Israels efterretningskredse kaldes han, ifølge mellemøstkommentatoren Smadar Perry for »elastikken« på grund af sin skiftende loyalitet. De seneste 26 år har Aoun støttet Iraks Saddam Hussein, det syriske regime, og talt positivt om Israel. Men i øjeblikket er han Hizbollahs kandidat, og måske fra i dag, Libanons nye præsident.