Efter 129 dages forhandlinger: Nu kan Löfven blive statsminister

Den svenske regeringsknude lader langt om længe til at være løst.

Vänsterpartiet i Sverige vil afstå afstemning om Stefan Löfven som statsminister. Löfven kan dermed blive statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA GOW

Stefan Löfven kan tilsyneladende ånde lettet op.

Vänsterpartiet har netop meddelt, at partiet accepterer en regering med socialdemokraten som statsminister. De vil ikke stemme ham ned, og dermed er vejet banet for, at Löfven kan fortsætte som svensk statsleder.

Löfven har allerede opbakning fra Miljöpartiet, som vil blive hans regeringspartner samt Centralpartiet og Liberalerna som støttepartier.

Vänsterpartiets støtte til Löfven er faldet på plads efter lange forhandlinger. Sverige har været uden regering i 129 dage. Vänsterpartiets nægtede tidligere på ugen at bakke op om Löfven, men nye forhandlinger med Socialdemokraterne har ændret den holdning:

»Jeg har i går haft samtaler med Stefan Löfven. Vi er blevet enige om et antal punkter,« startede Jonas Sjöstedt med at sige på pressekonferencen ifølge Aftonbladet.

Han fortæller, at de blandt andet har diskuteret den såkaldte anti-V-klausul, som tidligere stod i regeringsgrundlaget mellem Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna. Den lovede at holde Vänsterpartiet uden for indflydelse. Den er nu tilintetgjort, oplyser Sjöstedt.

Vänsterpartiet meddelte på pressemødet dog i samme ombæring, at det vil holde sig ude af den endelige afstemning, der finder sted fredag. Det skyldes, at partiet ikke vil stemme for en liberalt-støttet S-regering. Partiet vil imidlertid heller ikke stemme imod en sådan regeringkonstellation - fordi der intet bedre alternativ er, forklarer Sjöstedt.

»Vores mål er, at Stefan Löfven skal blive valgt til statsminister på fredag og fortsætte med at regere,« siger Sjöstedt.

Hvis ikke Stefan Löfven bliver statsminister, frygter Vänsterpartiet, at det indvandringskritiske  Sverigedemokraterna ved et nyvalg kan få større indflydelse.

»Vänsterpartiet er i sit hjerte et anti-racistisk parti,« siger han på pressekonferencen.

Hvis Löfven har lovet Vänsterpartiet, at de ikke bliver holdt uden for politisk indflydelse, bryder han i princippet med den aftale, han henover weekenden slog med de borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna.

Centerpartiet har onsdag dog bekræftet, at de fortsat støtter Löfven.

Hvordan Liberalerna reagerer på, at Vänsterpartiet ikke kan holdes uden for indflydelse, vides dog ikke endnu. Liberalerna skal også mødes med Riksdagens formand i dag for at sige, hvilken statsministerkandidat, de støtter. Partiet har dog forud for i dag varslet, at det sammen med Centralpartiet vil støtte en S-regering.