Edward Snowden: Vi var alle forrædere fra begyndelsen

I en særpræget seance i New York, deltog den eftersøgte efterretningsmand via en haltende netforbindelse. Det var meningen, at han skulle stille spørgsmål til forfatteren Cory Doctorow, men alle ventede på Snowdens egne svar, mens der var næring til en ny konspirationsterori. Hvorfor blev forbindelsen afbrudt?

Edward Snowden forsvarede i New York via videoskærm sin afsløring af USAs overvågning. Foto: Shannon Stapleton/Reuters   Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON

I begyndelsen af en video-begivenhed i New York Public Library bad Edward Snowden publikum om at bære over med ham, da han uden at ville det afbrød de klapsalver, der mødte ham på skærmen.

»Folk forstår ikke, fordi vi er så forbundne, med så megen samhørighed, hvor vi har den form for usynligt stof, der binder os sammen på tværs af verden,« begyndte han og startede så forfra.

»Forstået på den måde. Jeg lever i eksil nu. Jeg har ikke lov til at vende hjem uden at stå over for at blive anholdt. Men jeg kan være her med jer i aften i New York. Det eneste problematiske i det er, at når vi sender de budskaber, når du hører min stemme lige nu, hører du faktisk to sekunder fra fortiden. Den tid, det tager at få det sendt gennem verden,« sagde den tidligere CIA-medarbejder og overvågningsagent.

Han gestikulerede og forklarede fra sit sted i Rusland, at uventede »spørgsmål, kommentarer eller klapsalver« fra New York kunne få samtalen til at minde om »fægtning«. Det lå ham tydeligt på sinde at få tilskuerne til at forstå forklaringen. Man kunne et øjeblik fornemme den lidt nørdede entusiasme med det fængende engagement, som sandsynligvis engang har været folks indtryk af Snowden.

Sådan er det ikke mere. Indtrykket af Snowden gælder ikke mere hans personlighed men langt mere en opfattelse af, hvordan verden hænger sammen og bør være. Han er for mange forræderen, der afslørede kritiske detaljer i den hemmelige amerikanske overvågning foretaget af efterretningstjenesten NSA og satte USAs og den vestlige verdens sikkerhed på spil. For andre er han den heltemodige idealist, der sagde fra og gjorde sin pligt over for verden, da frihedsrettighederne blev undertrykt af et selvretfærdigt og magtfuldkomment statsapparat.

I den lidt særprægede seance i New York skulle Snowden fra videoskærmen udspørge forfatteren Cory Doctorow om dennes nye science fiction roman »Walkaway«, der handler om folk, der bryder ud fra samfundet i et opgør med de etablerede herskere. Det gjorde Snowden med lange referencer til sin egen situation, hvor han tog udgangspunkt i Doctorows beskrivelser af behovet for at tage affære og gøre modstand, når man opdager, at noget er forkert.

»Det handler ikke om, at kan redde verden eller løse problemet. Men kan vi lægge en sten, et fundament, hvor andre kan lægge deres sten og sammen bygge et hjem, hvor vi kan modstå de farlige kræfter i en uforudsigelig verden?« sagde Snowden.

Det usædvanlige tvist med for en gangs skyld at lade Snowden stille spørgsmålene har det indbyggede problem, at alle i den fyldte sal eller som fulgte streamingen på New York Public Librarys hjemmeside - eller siden som Berlingske har set den arkiverede videos på NYPLs hjemmeside eller Doctorows blog »boingboing« formodentlig først og fremmest er interesseret i at få nye brikker til puslespillet om Snowden.

Hvad tænkte han, da han i 2013 afslørede USAs dybeste statshemmeligheder, og fortryder han i dag i sit påtvungne eksil i Rusland, hvor han strandede i sin flugt, der først gik over Hongkong? At dømme efter sine »spørgsmål« mener Snowden fortsat, at der i højeste grad var brug for hans handling »i den nuværende politiske dynamik, som vækker bekymring overalt«, og han drog sammenligninger med USAs uafhængighedskrig:

»Det her er et land, som mange mennesker glemmer, blev skabt via forræderi. Vi var alle oprørere, og villige til at riskere at ende for enden af et reb for at skabe noget mindre kontrolleret og mere frit.«

Kort efter røg forbindelsen til Rusland. Resten af den to timer lange seance blev domineret af dårlig lyd og helt manglende lyd samt en oplevelse af Snowdens forsøg på at vejlede stedets computeransvarlige gennem Doctorows mobilforbindelse.

Men meget tættere kom aftenen ikke på Snowdens indre. Da billedet frøs, sagde Doctorow, at de var forberedt på det, og »Ed har sagt, at jeg skulle sige en joke om NSA og bare vente på, at han dukkede op igen«.

Da Snowden var tilbage, konstaterede han, at tekniske problemer på mystisk vis opstod »lige i det øjeblik, at de talte om følsomme ting«. Det var svært at vurdere, om han sagde det med et glimt i øjet eller mente det.

Men Snowden gav næring til en konspirationsteori og endnu en mistanke mod den altid vagtsomme stat. For nogle vil han fortsat være et forbillede efter sin videooptræden i New York onsdag aften. Samme dag havde norsk PEN oplyst ifølge AP, at Snowden havde fået overrakt ytringsfriheds-organisationens pris, som han fik tildelt på distancen i maj sidste år. Den norske PEN-forkvinde havde mødt Snowden i Rusland, fordi han ikke kan komme til Norge.

Men andre venter på opgøret med Snowden, og med sin afskedsbemærkning til publikummet i New York løftede han en flig til den personlige omkostning ved sin handling:

»Der er ingen steder, jeg hellere ville være i aften end New York Public Library«.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien