Ecuadors præsident: Assange ville forvandle ambassaden til en spionagecentral

Ecuadors præsident bliver kaldt »den største forræder i Ecuadors og Latinamerikas historie«, efter at han har overgivet Assange til britisk politi. Nu forklarer han beslutningen.

USA-TRUMP/ASSANGE
Assange landede torsdag i et britisk salatfad efter at have skjult sig på Ecuadors ambassade i mere end syv år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannah Mckay

Julian Assange overholdt ikke vilkårene for sit asyl og forsøgte at bruge Ecuadors ambassade i London som en »spionagecentral«. Det er ifølge Ecuadors præsident, Lenín Moreno, årsagen til, at WikiLeaks-stifteren måtte forlade ambassaden og dermed miste sin immunitet.

Det siger præsidenten i et interview med avisen The Guardian.

Torsdag blev Julian Assange anholdt af britisk politi, efter at Ecuador trak den 47-åriges politiske asyl tilbage.

Beslutningen har vist sig at vække stor politisk debat i Ecuador. Landets tidligere præsident Rafael Correa, som gav asyl til Assange for syv år siden, har beskyldt sin efterfølger for at have begået »en forbrydelse, menneskeligheden aldrig vil glemme.«

På Twitter beskriver han Moreno som »den største forræder i Ecuadors og Latinamerikas historie«.

Forholdet mellem Assange og præsident Moreno blev gradvist mere og mere akavet, mens WikiLeaks-stifteren opholdt sig på ambassaden.

WikiLeaks er blevet forbundet med en hjemmeside, som beskyldte Morenos familie for at have placeret penge i skattely. Hjemmesiden lækkede også private billeder af præsidenten og hans familie.

Moreno afviser, at beslutningen om at fjerne Assanges beskyttelse handler om en personlig vendetta. Han hævder, at Assange »blandede sig i andre staters anliggender« – blandt andet Ecuadors – fra ambassaden.

»Vi kan ikke tillade, at vores hus, som åbnede dets døre, bliver en spionagecentral,« siger præsidenten, som hævder, at Assange også har haft en finger med i spillet i den store læk af dokumenter fra Vatikanstaten for få måneder siden.

Assange risikerer fængsel i op til 12 måneder, efter at han er blevet fundet skyldig i at have brudt betingelserne for sin kaution, da han i 2012 søgte tilflugt på Ecuadors ambassade. Dengang var han tæt på at blive udvist til Sverige, hvor han var anklaget for voldtægt og seksuelle krænkelser. Anklagerne i Sverige er siden blevet droppet, men den svenske anklager mener, at de nu kan genoptages.

Også USA kræver Assange udleveret. Her er han tiltalt for at hjælpe den spiondømte Chelsea Manning med at hacke sig ind i hemmelige militære databaser.

Manning downloadede i 2010 740.000 fortrolige rapporter og telegrammer om USAs krige i Afghanistan og Irak. Dokumenterne blev sendt til Assange og WikiLeaks, som offentliggjorde dem og med ét blev verdensberømt.

Det er stadig uvist, om Storbritannien vil udlevere Assange til USA. Ifølge Ecuadors præsident har Storbritannien givet en garanti for, at Assange ikke vil blive udleveret til et land, hvor han risikerer »tortur, dårlig behandling eller dødsstraf«.