Ecstasy er lovligt i Irland det næste døgn

Et juridisk smuthul har legaliseret ecstasy, crystal meth og en række andre hårde stoffer i Irland. Politikere kæmper for at gøre alle stoffer ulovlige igen.

Ecstasy
Onsdag er det lovligt at være i besiddelse af ecstasy og andre hårde stoffer i Irland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Det kan godt lyde vanvittigt i nogens ører, men lige nu er stoffer som for eksempel ecstasy, ketamin og meth-amfetamin lovlige i Irland, oplyser The Irish Times.

Det sker som følge af, at en irsk domstol tirsdag fastslog, at en lov fra 1977, der forbyder ecstasy og andre hårde stoffer, ikke er i overensstemmelse med landets forfatning, hvilket pludselig har gjort stofferne lovlige at være i besiddelse af.

Det gælder dog ikke kokain, heroin og cannabis, fordi de nævnte stoffer hører ind under en anden lov, skriver avisen.

Efter dommen blev en realitet, fik de irske politikere imidlertid travlt med at gøre stofferne ulovlige igen, men det er nemmere sagt end gjort. Selvom politikerne er blevet enige om en nødlov, der skal forbyde stofferne hurtigst muligt, tager det tid, før den nye lovgivning træder i kraft.

Først skal den nye lov nemlig vedtages af begge kamre i landets parlament, det vil sige Underhuset og Senatet, for efterfølgende at blive underskrevet af landets præsident Michael D. Higgins. Det betyder, at stofbrugere har fripas det meste af onsdagen.

»Mit virke som sundhedsminister er at beskytte folkesundheden, og det er derfor, vi kommer med en nødlov, der skal forbyde stofferne,« siger Leo Varadkar, der er  sundhedsminister, ifølge The Irish Times.