Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BRUXELLES: Hvad sker der med den græske banksektor i tilfælde af fortsat uenighed?
»Hvis det kommer til et fundamentalt sammenbrud i samtalerne mellem Grækenland og kreditorerne, og alle forlader topmødet og siger, at yderligere diskussion ikke giver mening, vil det føre til en situation, hvor grækerne vil tage deres penge ud af bankerne, hvorefter det kan blive nødvendigt med kapitalkontrol. Det betyder imidlertid ikke, at Grækenland vil blive tvunget til at forlade eurozonen«, siger EU-eksperten Janis Emmanouilidis fra tænketanken European Policy Centre.
»Hvis der opstår et indtryk af, at der ikke vil komme en aftale i stand, vil presset på de græske banker naturligvis være voldsomt. Her er den afgørende faktor, hvad Den Europæiske Centralbank (ECB) vælger at gøre. Så længe der hersker et indtryk af, at en aftale er mulig, vil ECB sandsynligvis fortsat sikre de græske banker adgang til kapital. Med andre ord afhænger meget af, hvordan et eventuelt kollaps i forhandlingerne vil se ud.«
Ikke det første »sidste udkald«
Hvad vil der ske med græske skoler, hospitaler og andre offentlige institutioner, hvis en aftale ikke kommer i stand inden søndag aften?
»I en meget lang periode har der været spekulationer i, hvornår den græske regering løber tør for penge til at finansiere den offentlige sektor og betale afdrag til Den Internationale Valutafond (IMF). Måske vil der stadig være en mulighed for, at grækerne kan dække nationale udgifter helt til slutningen af juli. Og måske kan Athen igen få udsat tilbagebetalingsfristen på deres lån af IMF. Det er ikke første gang, at der bliver råbt »sidste udkald« i denne krise.«
Hvordan reagerer de internationale finansmarkeder på usikkerheden omkring en endelig aftale?
»Indtil videre har markedet faktisk reageret roligt, hvilket der er to mulige forklaringer på. For det første regner de fleste spillere på markedet med, at der vil være en rationel løsning, de regner med en aftale. For det andet er situationen anderledes i dag end for blot få år siden. Eurozonen har i dag midlerne til at beskytte sig selv.«