Dynamoen Merkel og Macron vil sikre EU mod fremtidens kriser

Det er tid til reformer af eurosamarbejdet, understreger Merkel, som kører parløb med Frankrigs præsident.

»Hvis Tyskland og Frankrig ikke har en fælles holdning, så kan vi heller ikke blive enige med de andre,« siger den franske præsident, Emmanuel Macron, efter EU-topmøde torsdag. Scanpix/John Thys Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krisen i Europa er drevet over, og væksten er en realitet. Nu er det tid til bankunion og sikring mod kriser i fremtidens EU - mens det går godt.

Meldingen efter EU-topmødet kommer fra Frankrig og Tyskland, som vil sætte skub i arbejdet med at danne en bankunion.

Den gamle motor i EU-samarbejdet kører tilsyneladende som nysmurt, og præsident Emmanuel Macron og kansler Angela Merkel viste med en fælles pressekonference, at de ønsker at gå foran.

»Hvis Tyskland og Frankrig ikke har en fælles holdning, så kan vi heller ikke blive enige med de andre,« konstaterer Macron.

Bankunionen, som efter EU-Kommissionens plan skal være færdig inden udgangen af 2018, skal polstre EU mod kriser i fremtiden.

Angela Merkel har »talt med den franske præsident« om, at Tyskland og Frankrig i marts næste år vil præsentere en fælles plan for eurozonens fremtid.

De to landes finansministre skal arbejde videre på denne masterplan.

Macron lægger op til, at eurolandene allerede i juni 2018 skal være enige om reformer af samarbejdet.

Han anerkender, at Merkel i øjeblikket ikke kan forpligte sig på vegne af en regering, da forhandlinger efter valget til Forbundsdagen i september endnu ikke er faldet på plads.

»Vi skal have et stærkt Tyskland for at kunne komme videre. Jeg er sikker på, at hun finder en god aftale,« siger Macron.

I forlængelse af pressemødet med Merkel og Macron siger EU-præsident Donald Tusk, at eurozonens finansministre i det kommende halve år skal "fokusere på de emner, hvor der er størst enighed".

»For at fuldende bankunionen må vi tage det skridt for skridt,« siger Tusk.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde ved ankomsten til topmødet fredag, at han hælder mod, at bankunionen er en god idé for Danmark.

Danmark er ikke med i eurozonen. Men Danmark kan vælge at tilslutte sig samarbejdet om en bankunion.

/ritzau/