Dykkere samler spor efter tragedie i Sortehavet

Fund af den såkaldte sorte boks på havbunden kan kaste nyt lys over russisk flystyrt, der kostede 92 livet. Tegn på eksplosion ombord, siger ekspert.

Mange russere sørger over tabet af »Ruslands Moder Teresa«, socialarbejderen og filantropen Elisaveta Glinka, der var en af de 92 ombordværende på det nedstyrtede Tupolev 154-fly. Foto: Vasily Maximov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Russiske dykkere bjærger fortsat lig og vragrester fra et flere kvadrat- kilometer stort område i Sortehavet, hvor et russisk militært passagerfly søndag styrtede i havet.

Flyets sorte boks blev tirsdag fundet på 18 meters dybde halvanden kilometer fra kysten. Lydoptagelser og data fra boksen skal sammen med undersøgelser af vragrester kaste lys over den endnu ukendte årsag til styrtet, siger de russiske myndigheder.

Flyet var på vej fra Moskva til en russisk militærbase i Syrien med blandt andre sangere fra et kendt militærkor, der skulle optræde ved en nytårskoncert på basen. Alle 92 ombordværende frygtes omkommet.

De russiske myndigheder har ikke udelukket terror som årsag til styrtet. Men officielle kilder har fremhævet andre muligheder, herunder pilotfejl og teknisk svigt, som mere sandsynlige.

»Oplysninger indsamlet under efterforskningen tyder på, at flyet var ude af stand til at stige og af en eller anden grund – muligvis overlæsning eller en teknisk fejl – styrtede i havet,« siger en efterforskningskilde til nyhedsbureauet Interfax.

Andre haverieksperter fremhæver, at spredningen af vragdelene over et stort havområde tyder på en eksplosion, muligvis en bombesprængning, ombord på flyet.

Flyet lettede fra Moskva og landede i sortehavsbyen Sotji tidligt søndag morgen for at tanke brændstof. Få minutter efter at flyet igen lettede, forsvandt det fra radaren.

Offentliggjorte lydoptagelser af den sidste radiokommunikation tyder ikke på, at piloterne havde problemer, før radioen pludselig blev tavs.

Da et russisk charterfly styrtede ned nær Sharm El-Sheikh i Egypten for et år siden, afviste de russiske efterforskere også i første omgang terror som årsag. Det viste sig senere, at Islamisk Stat stod bag bombeangrebet.

»Jeg tror, at flyet blev beskadiget på samme måde, som det skete ved Sharm El-Sheikh,« siger flyinstruktør og major i det russiske luftvåben Andrej Krasnoperov til radiostationen Kommersant FM.

Andre vidneudsagn peger dog på, at flyet styrtede i havet, uden der skete en eksplosion.

En talsmand for den russiske præsident, Vladimir Putin, understregede, at »terror langt fra er den mest fremtrædende version« efter det seneste styrt.

Flystyrtet sker mindre end en uge efter mordet på den russiske ambassadør i Tyrkiet og midt under afgørende forhandlinger mellem Rusland og Tyrkiet om krigen i Syrien.