»Dybt foruroligende« påsketradition: Hundredvis af børn og voksne tæskede jødisk Judas

I den polske by Poluchnik samledes hundredvis af mennesker på Langfredag for at tæske og brænde en dukke af, som skulle ligne Judas. Men den lignede mere en stereotyp ortodoks jøde, mener jødisk organisation, som kalder påsketraditionen for »foruroligende«.

This picture taken on April 19, 2019 shows children using sticks to beat an effigy of Judas on Good Friday, April 19, 2019 in the town of Pruchnik, Poland. - The World Jewish Congress has condemned the Polish town after reports that residents hung and burnt an effigy "made to look like a stereotypical Jew" in a revival of an old Easter tradition. (Photo by Hubert Lewkowicz / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: HUBERT LEWKOWICZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig i dag får Judas tæsk for at have forrådt Jesus og dermed været skyld i hans korsfæstelse. Eller det vil sige: I Polen er der i visse områder tradition for at lave en dukke, der skal forestille Judas, som får tæsk og til sidst bliver brændt.

Det har nu vakt forargelse hos den jødiske organisation World Jewish Congress, som har delt billeder og videooptagelser af påsketraditionen, efter den fandt sted Langfredag i påsken i den polske by Pruchnik.

For dukken, som hundredvis af polske kristne børn og voksne samledes for at tæske, halshugge og brænde, ligner ikke bare Judas, lyder det fra den jødiske organisation ifølge The Independent. Dukken er en antisemitisk og stereotyp fremstilling af en ortodoks jøde, har organisationen forklaret. Den har en lang, kroget næse, lange sorte krøller foran ørerne og en stor, sort hat på.

Se video-optagelserne af påskeritualet herunder:

Det gamle påskeritual stammer helt tilbage fra det 18. århundrede, ifølge nyhedsbureaet AFP, og blev afholdt hvert år helt frem til Anden Verdenskrig. Siden da har det dog været mindre udbredt at udføre ritualet.

Selv i Pruchnik, hvor videooptagelserne fra denne påske stammer fra, er ritualet ikke blevet afholdt i de seneste år, skriver AFP.

Robert Singer, der er direktør for World Jewish Congress har i en pressemeddelelse udtrykt sin »væmmelse og forargelse« over ritualet, som han kalder for »åbenlyst antisemitisk«.

»Jøder er dybt foruroligede over denne ubehagelige genoplivelse af middelalderlig antisemitisme, som har ført til utænkelig vold og lidelse,« skriver han ifølge Independent.

»Vi kan kun håbe, at kirken og andre institutioner vil gøre deres bedste for at overvinde disse rædselsvækkende fordomme, som er en plet på Polens gode navn.«