Dværgen Pluto har høje isbjerge

Forskere er forbløffede over at opdage, at dværgplaneten Pluto har bjerge formet af frosset vand, der stikker mere end tre kilometer op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dværgplaneten Pluto, der befinder sig godt seks milliarder kilometer fra Jorden, har isbjerge på sin overflade, der når op i 3.300 meters højde - og som består af frosset vand.

Det er ifølge BBC en af de overraskende opdagelser, som forskere ved NASA har gjort, efter at de er begyndt at hente billeder ned fra rumfartøjet New Horizons, der tirsdag susede forbi Pluto i en afstand af 12.500 kilometer.

Pluto, der befinder sig yderst i vores solsystem, har en diameter på kun 2.300 kilometer, men dværgplaneten kan vise sig at være en lille hidsigprop med geologisk aktivitet - næppe på grund af en varm kerne, men som følge af andre påvirkninger, der afgiver varme. Det kunne være som følge af tyngdekraftpåvirkninger.

Forskere mener, at der under Plutos overflade kan befinde sig et ocean og vurderer derfor, at det ikke vil være usandsynligt, hvis de på de billeder, der senere kommer ned, vil kunne finde aktive gejsere.

Chefen for rummissionen, John Spencer, fortalte begejstret om Plutos overflade, der helt åbenbart er relativ ny, vurderet ud fra kosmisk tidsregning.

Ifølge ham har overfladen højst 100 millioner år på bagen og fremtræder udover bjergene nærmest glat som en barnenumse uden at være arret af kratere efter nedslag af andre himmelobjekter.

Plutos overflade har et ret tyndt lag af frosset methan og kvælstof, men ingen af dem har en struktur, der vil gøre det muligt at skabe isbjerge af en højde på tre kilometer eller mere. Det eneste stof, der kan nå den højde i frosset tilstand, er vand, konkluderer John Spencer.

»Temperaturerne på Pluto er så lave, at isvand kan bygges op til store bjerge,« siger han.

I den forbindelse kan det også nævnes, at overfladen på Plutos lillebitte måne Hydra også er dækket af is.

Forskerne på NASA er forsigtige med ikke at overbelaste rumfartøjet med for mange dataforespørgsler, fordi det stadig er i gang med tage billeder af Plutos mørke bagside. Derfor er det blot en brøkdel af de billeder, som New Horizons suser rundt med, der indtil nu er taget ned.