Durban 2 tilbage på sporet

FN-landene på racismekonfencen i Schweiz er nu enige om indholdet i sluterklæringen. Efter at Iran mandag smed benzin på bålet, gyder Pakistan og Syrien nu olie på vandene.

Den danske repræsentant ved racismekonferencen, Arnold de Fine Skibsted, ses her umiddelbart efter, at sluterklæringen var blevet godkendt i går i Genéve. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabrice Coffrini/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GENEVE: Efter de skarpe udfald mandag mod Israel fra Irans præsident og de vestlige landes protest­aktion mod præsidentens tale, kom FNs racismekonference her i Genève i går tilbage på sporet. Der er ganske vist stadig huller og andre faldgruber, men de er farbar vej, og det er vurderingen blandt diplomater, at FN-konferencen nu kan gøres færdig uden de store sværdslag.

Således meddelte FN-arrangørerne i går eftermiddag, at der nu er enighed om indholdet i den sluterklæring, som de deltagende lande i konferencen – kaldet Durban 2 – skal vedtage på fredag. Sluterklæringen har gennem måneder været genstand for en diplomatisk styrkeprøve mellem især EU/Vesten på den ene side og den islamiske verden på den anden. For nogle få uger siden lykkedes det dog EU-landene at få de muslimske regeringer til at opgive deres mest kontroversielle krav, og det er denne tekst, som der nu er enighed om »uden at der er rettet et komma,« som en kilde tæt på konferencens korridorforhandlinger udtrykker det.

Det betyder, at de islamiske lande har opgivet kravet om et forbud her og nu mod forhånelse af religion – et krav der ikke mindst har været affødt af de danske Muhammed-tegninger. De muslimske lande accepterer også, at Israel ikke direkte kritiseres ved navn. Det sker i stedet indirekte ved en henvisning til sluterklæringen på FNs første racismekonference i Durban i 2001, hvor den israelske stat i meget hårde vendinger blev fordømt for racisme.

Pakistan og Syrien som duer
Oven på talen mandag på konferencens første dag af den iranske præsident, Mahmoud Ahmadinejad, som uden omsvøb beskyldte Israel for »grusom racisme,« lød delegationslederne fra Pakistan og Syrien i går nærmest som duer. I sin tale var den syriske repræsentant ude med en appel om tolerance.

»I Syrien betragter vi den slags (uenigheder) for at være naturligt, da sådanne forskelligheder kan være sundt. Dog kan vi ikke tillade, at forskellige holdninger paralyserer vore bestræbelser på at opnå en verden fri for racisme, racediskrimination, xenofobi, fremmed besættelse eller intolerance,« sagde Syriens delegationsleder, Faysal Mekdad.

Lederen af den pakistanske delegation, Nawabzada Malik Amad Khan, opfordrede også de andre lande til fortsat engagement i konferencen. Pakistan har ellers spillet en ledende rolle i de muslimske landes forsøg på at beskytte islam og religion som sådan mod verbale overfald, men ifølge udenrigsminister Per Stig Møller (K) har Pakistan sammen med Egypten faktisk været konstruktiv i de sidste og afgørende runder af forhandlingerne om slutdokumentet.

Dansk tilfredshed
Per Stig Møller er derfor også godt tilfreds med, at det i går lykkedes at lukke forhandlingerne, så der nu ikke kan ske ændringer inden den formelle vedtagelse på fredag:

»Der er tale om et dokument, som vil kunne udgøre et vigtigt bidrag til at bringe den internationale indsats mod racisme fremad,« fastslår udenrigsministeren.

»At det er lykkedes er en sejr for de kræfter, der gennem dialog har ønsket at fremme og beskytte menneskerettighederne frem for på forhånd at opgive og at overlade initiativet til kræfter, der forsøger at så tvivl om menneskerettighedernes universalitet. Faktisk lykkedes det i slutfasen, at isolere de kræfter, som til det sidste prøvede at afspore konferencen og slutdokumentet,« siger Per Stig Møller med en slet skjult kritik af såvel de EU-lande og Iran som andre vestlige stater, der har boykottet FNs racismekonference.