Dukkeproducent hylder vaccineforsker med dukke i tro kopi

Hun har været med til at skabe AstraZeneca-vaccinen. Nu hyldes stjerneforsker med en Barbie-dukke i tro kopi. Forsker Sarah Gilbert håber, at dukken vil inspirere unge piger til at sigte mod en karriere inden for videnskaben.

En ny serie af Barbie-dukker skal hylde kvinder, der arbejder med videnskab og teknologi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Ralston/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angela Merkel har sin egen. Det samme gælder Michelle Obama. Nu kan vaccineforsker Sarah Gilbert også glæde sig over sin helt egen Barbie-dukke.

Mattel, der producerer Barbie-dukken, har valgt at hylde den engelske vaccineforsker med en Barbie i en tro kopi af forskeren.

Dukken er en del af en ny serie fra Mattel, der skal hylde kvinder, som arbejder med videnskab og teknologi. Producenten har også lavet en dukke i en rumdragt, der skal forestille den russiske astronaut Anna Kikina.

Sarah Gilbert hyldes for sit arbejde, da hun er medskaber af AstraZeneca-vaccinen fra University of Oxford, hvor hun var med til at lede udviklingen af den vaccine, som de fleste briter har fået. I Danmark bliver vaccinen ikke længere tilbudt, da Sundhedsstyrelsen frygter en sammenhæng med blodpropper.

Forskeren fandt i første omgang Mattels hyldest »meget mærkelig«, men håber, at dukken vil inspirere unge piger til at arbejde inden for videnskab og teknologi, forklarer hun ifølge BBC.

»Jeg brænder for at inspirere den næste generation af piger til at få en karriere inden for videnskab og håber, at børn, der ser min Barbie, vil indse, hvor vitale karrierer inden for videnskab er for at hjælpe verden omkring os,« siger hun.

Sarah Gilberts bedrifter er også blevet hyldet i hendes hjemland, hvor hun har fået ærestitlen Dame af dronning Elizabeth. Hun blev også modtaget med en stående applaus under dette års Wimbledon-turnering.

Den amerikanske sundhedsarbejder Amy O'Sullivan, der var på forsiden af TIME Magazine som en af 2020s 100 mest betydningsfulde personer, har også fået sin egen Barbie-dukke. Det samme har den canadiske læge Audrey Cruz, Jaqueline Goes de Jesus, en brasiliansk biomedicinsk forsker, og den australske læge Kirby White, der var med til at lave en genbrugskittel til frontpersonale.

Lisa McKnight, senior vicepræsident og global chef for Barbie, håber, at de nye dukker vil være rollemodeller for kommende generationer.

»Frontmedarbejdere har bragt enorme ofre, da de stod over for pandemien. For at sætte fokus på deres indsats deler vi deres historier,« siger Lisa McKnight til The Guardian.

I årenes løb har Mattel lavet dukker af stjerner som skuespilleren Johnny Depp, sangerne Jennifer Lopez og Cher samt tennisspilleren Naomi Osaka – sidstnævnte blev for nylig udsolgt kun få timer efter lanceringen.

Spørgsmålet er, om Mattel også kommer til at lave en Barbie-dukke af Ugur Sahin og Ozlem Tureci, der står bag Pfizer/BioNTech-vaccinen.