Duer og vildsvin på p-piller i Barcelona

Den catalanske hovedstad forsøger at kontrollere bestanden af såvel duer som vildsvin med svangerskabsforebyggende metoder.

Den catalanske hovedstad forsøger at kontrollere bestanden af såvel duer som vildsvin med svangerskabsforebyggende metoder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rasmus Bregnhøi
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Barcelona er en dyrevenlig by. Tyrefægtning er forbudt. I sommer blev en kommunal hundestrand indviet. Og da den berømte og højt elskede albinogorilla »Snefnug« for nogle år siden døde mæt af dage i den catalanske hovedstads zoologiske have, udløste det »landesorg« og officielle mindehøjtideligheder. For nu bare at nævne et par eksempler.

Men det kan også blive for meget af det gode. Især når det handler om arter med knap så meget pressetække. Eksempelvis duer.

Eksperter anslår, at omkring 85.000 palomas flakser rundt i Barcelona, og at det er alt for mange, er selv dyreværnsfolk enige i. Især når man tager i betragtning, at en due hvert år i gennemsnit producerer 11 kilo ekskrementer, der bliver spredt med løs tarm over bygninger, gader, stræder og tilfældigt forbipasserende.

Spørgsmålet er blot, hvordan man regulerer »humant« og uden at ty til såkaldte »kontrolaktioner«, hvilket er en pænere betegnelse for masseudryddelse.

Vandrefalke virkede ikke

Et forsøg med at udstationere vandrefalke i byens tårne har ikke virket, selvom rovfuglene ofte får frivillig hjælp fra måger. I stedet har kommunen besluttet at prøve med svangerskabsforebyggelse.

Erfaringer fra Genova viser, at man i løbet af et par år kan reducere bestanden med 70 pct. ved at fodre duerne med en blanding, der indeholder p-piller – omend metoden aldrig før er afprøvet i så stor en by.

Mens problemerne med de »flyvende rotter« er velkendte over hele verden, var vildsvin for de fleste byboere indtil for få år siden noget, man spiste i tegneserier.

Asterix’ livret er imidlertid i voldsom fremgang over hele Europa, og i Barcelonas yderkvarterer, der grænser op til en naturpark, går de dagligt på rov i affaldscontainere. Det er ikke blot noget rod men også halvfarligt. Svinene reagerer truende, hvis man forsøger at jage dem væk, og enkelte gange går de til angreb.

Enric Dauner var sygemeldt i månedsvis, efter at han sidste år blev vædret af en so:

»Nogle gange overvejer jeg at købe en maskinpistol og så bare plaffe løs,« erkender han over for avisen La Vanguardia.

Men den går naturligvis ikke. I stedet vil den catalanske selvstyreregering prøve at eliminere dyrenes brunstperiode ved at skyde dem med en slags »p-pile«, der griber ind i deres hormonbalance. Om det virker, vil vise sig, men i det mindste foregår forsøget på juridisk sikker grund. En aftale med Barcelonas advokatforening garanterer, at hensynet til vildsvinenes rettigheder bliver overholdt.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.