(dublet)Palæstinenserne får tre dages pusterum fra Israels bomber

Israel og Hamas er nået til enighed om en midlertidig humanitær våbenhvile, der skal starte fredag og vare i tre dage, oplyser FN og USA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZA: Israel og Hamas-bevægelsen er blevet enige om at holde en 72 timer lang humanitær våbenhvile i Gazastriben, som begynder fredag. Det oplyste den amerikanske udenrigsminister og FNs generalsekretær torsdag aften kort før midnat dansk tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Våbenhvilen vil begynde klokken syv fredag morgen dansk tid, oplyste John Kerry og Ban Ki-moon i en fælles udtalelse. Af den fremgår også, at de israelske landstyrker ikke vil trække sig tilbage fra Gazastriben under våbenhvilen.

»Vi opfordrer alle parter til at udvise tilbageholdenhed, indtil denne humanitære våbenhvile begynder og til fuldt ud at overholde deres forpligtelser i løbet af våbenhvilen,« lyder det fra John Kerry og Ban Ki-moon, der fortsætter:

»Denne våbenhvile er afgørende for at give uskyldige civile et tiltrængt pusterum fra volden«.

FNs udsending i Mellemøsten, Robert Serry, oplyser ifølge Reuters, at han er blevet forsikret af alle konfliktens parter om, at de vil overholde våbenhvilen.

En talsperson for Hamas bekræfter, at bevægelsen vil overholde våbenhvileaftalen med Israel.

»Som anerkendelse af en opfordring fra FN - og i betragtning af situationen for vores folk - har modstandsgrupper aftalt en 72-timers humanitær og gensidig våbenhvile, der begynder klokken otte (klokken syv dansk tid, red.) fredag??, så længe den anden side overholder den,« siger Hamas-talsmand Sami Abu Zuhri til Reuters.

Israelske og palæstinensiske delegationer vil med det samme rejse til Cairo i Egypten for at forhandle om en varig våbenhvile.

Israels offensiv mod Gazastriben blev indledt 8. juli, og siden da er 1.427 palæstinensere ifølge Gazastribens sundhedsmyndigheder blevet dræbt. Ifølge FN var 80 procent af de dræbte civile.

FN oplyser også, at knap en fjerdedel af de 1,8 millioner palæstinensere i Gazastriben er blevet fordrevet fra deres hjem.