Du godeste, har Trump lige opfordret Putin til at hacke Clintons computere?

Demokraterne er rystede efter at Trump har opfordret Ruslands præsident til at hacke Clintons private server.

Rusland, hvis I lytter, jeg håber at I er i stand til at finde de 30.000 e-mails, der mangler (fra Clintons computer).« Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLO ALLEGRI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PHILADELPHIA: Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, opfordrer den russiske præsident, Vladimir Putin, til at hacke sin demokratiske modstander, Hillary Clintons private server.

»Rusland, hvis I lytter, jeg håber at I er i stand til at finde de 30.000 e-mails, der mangler (fra Clintons computer),« sagde Trump i dag på et pressemøde i Florida og stirrede direkte ind i kameraerne, da han sagde det. Trump henviste til de 30.000 e-mails, som Clinton har slettet fra sin tid som udenrigsminister, fordi de angiveligt var private. 30.000 andre er overdraget til udenrigsministeriet.

»Jeg tror, at I vil blive belønnet for det af vores presse,« sagde Trump.

Trumps opfordring til Putin kom som en overraskelse og et chok for demokraterne. Han sagde det på et pressemøde i Florida, og The New York Times skriver, at svaret kom som en stor overraskelse for reporterne, som havde stillet ham et spørgsmål om hans holdning til, at det ser ud til, at den russiske efterretningstjeneste har hacket sig ind på den demokratiske ledelses e-mails i partihovedkvarteret og sendt 20.000 mails videre til Wikileaks.

Journalisterne spurgte senere, om Trump virkelig stod og opfordrede Putin til at blande sig i den amerikanske valgkamp og hacke sig ind på modstandernes computere. Han svarede, at det er op til præsidenten at tale med Putin. »Lad præsidenten gøre det,«, svarede Trump, som også nægtede at gå irette med Putin og opfordre ham til at lade være med at blande sig i den amerikanske valgkamp.

»Hvorfor skulle jeg give Putin nogle råd. Det vil jeg ikke. Hvis nogle fremmede regeringer virkelig går ind og hacker vores computere, så viser det bare, hvor lidt respekt de har for den nuværende administration,« lød Trumps svar.

»En trump-administration vil bare gøre så meget mere for forholdet mellem USA og andre lande end en Clinton-adminsitration. Jeg tror ikke, at de respekterer Clinton,« lød hans svar.

Trumps udtalelser har vakt opsigt på demokraternes konvent i Philadelphia, som i forvejen har kæmpet for at holde sammen på partiet, efter at det for tre dage siden blev afsløret, at en række vitale mails er blevet hacket formentlig af russiske efterretningstjenester. De offentliggjorte mails viser, at der var nogle i toppen af partiet, der modarbejdede Clintons modstander som præsidentkandidat, Bernie Sanders, ved at udtænke nogle strategier, der kunne skade hans politiske kampagne.

Clintons udenrigspolitiske rådgiver, Jake Sullivan, sagde, at det var første gang nogensinde, at en præsidentkandidat aktivt har opmuntret en udenlandsk magt til at udføre spionage mod USA og mod en politisk modstander.

»Det her er gået fra at være en sag af mindre betydning og en politisk intern sag til at være en sag, der kan true den nationale sikkerhed,« sagde Sullivan.

Ingen tror, Trump har haft forbindelser med Moskva. Men hans beundring for Putin har vakt opsigt, og det har især vakt en vis interesse, at Trumps kampagnechef, Paul Manafort, har haft særdeles gode forbindelser med nære venner af Putin og har fungeret som politisk rådgiver for flere af dem.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, udsendte en hård meddelelse kort efter fadæsen med Trump og tog komplet og aldeles afstand fra hackningen af politiske modstanderes computere, og sagen er eksplosiv og kan få store konsekvenser for Trump kampagne.