Dronningen ignorerer diktators død

Tjekkiets Vaclav Havel fik et, men ikke Nordkoreas Kim Jong-Il. Modsat ordner er der ingen fast protokol for Dronningens kondolencebreve.

Dronningen har ikke nogen fast protokol for, hvornår hun sender kondolencer til afdøde statsledere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der lød ingen sørgende ord fra Danmarks statsoverhoved, Dronning Margrethe, til Nordkoreas befolkning, efter deres ”Kære Leder” afgik ved døden 17. december.

Det oplyser hoffet, der til gengæld kan fortælle, at hustruen til Tjekkiets tidligere præsident og landsfader Vaclav Havel har fået tilsendt trøstende ord i form af et kondolencebrev fra Dronningen.

Majestæten har ikke nogen fast politik eller protokol for, hvem hun sender kongelige kondolencebreve til. Det bliver vurderet fra gang til gang, fortæller Dronningens kabinetssekretær, Henning Fode:

- Beslutninger om kondolencebreve sker efter en konkret vurdering om nærheden til det pågældende land eller en personlig relation til Dronningen. Det kan også spille ind, om der har været aflagt officielt besøg inden for relativt kort tid, siger Henning Fode.

Rådfører sig med Udenrigsministeriet

Beslutningen sker naturligvis efter drøftelse med Udenrigsministeriet, som tilfældet også er, når majestæten tildeler ordner til forskellige statsledere.

Et kondolencebrev skal derfor heller ikke ses som en officiel kondolence fra Danmark, det tager Udenrigsministeriet sig af.

Kigger man på listen over kondolencer til den koreanske præsident, der også er kendt som en af det 21. århundredes største massemordere, er der i det hele taget langt mellem de venlige ord fra verdens statsledere.

Tidligere amerikansk præsident sørger over diktators død

Men nogle er det dog blevet til - bl.a. fra Etiopien, Kina, Bangladesh og Cambodjas statsledere.

USA's tidligere præsident Jimmy Carter har ifølge det nordkoreanske nyhedsbureau, KCNA, også udtrykt sin sorg i form af at kondolencebrev. Den tidligere præsident rejste i 2010 til Nordkorea, hvor han med succes fik forhandlet løsladelsen af den amerikanske statsborger Aijalon Mahli Gomes, der var idømt otte års arbejde i en fangelejr for at have krydset grænsen til landet illegalt.