Dronning inviterer kongen af Bahrain til jubilæum

Den engelske dronning Elizabeth II ser intet til hinder for at invitere Bahrains omstridte konge, Sheikh Hamad ibn Isa al-Khalifa, til hendes diamantjubilæum. Angiveligt ville alt andet være uhøfligt.

Bahrain's Kong Hamad bin Isa al-Khalifa er inviteret til banket hos Dronning Elisabeth i London. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMED JADALLAH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når verdens royale overhoveder samles til historiske begivenheder står etikette tilsyneladende over etik. I hvert fald er den omstridte konge af Bahrain, Sheikh Hamad ibn Isa al-Khalifa, inviteret til banket hos den engelske regent, dronning Elizabeth II, som i juni fejrer diamantjubilæum med sine 60 år på den engelske trone.

Styret i Bahrain har det seneste år slået hårdt ned på pro-demokratiske demonstrationer, og som følge deraf sidder den danske statsborger og demokrati-forkæmper, Abdulhadi al-Khawaja, i øjeblikket fængslet i landet for sin deltagelse i demonstrationerne.

Al-Khawaja er stærkt svækket efter at have sultestrejket i 60 dage. Angiveligt er han blevet udsat for tortur, men det kan ikke endeligt bekræftes, da styret har nægtet FN at inspicere forholdene i landets fængsler. Datteren til den fængslede dansk-bahrainer, Zainab al-Khawaja, er efterfølgende blevet anholdt for at protestere mod tilfangetagelsen af sin far. Hun blev i går løsladt efter politisk pres fra dansk side.

Men brutale anslag mod demonstrative undersåtter betyder tilsyneladende ikke udelukkelse fra det gode selskab. Angiveligt ville det være 'uhøfligt' ikke at invitere Sheikh Hamad ibn Isa al-Khalifa til diamantbanketten, fortæller en anonym kilde ved det engelske hof til Daily Mail.

Til jubilæet skal sheikhen sidde til bords med royale overhoveder fra Spanien, Sverige, Andorra, Belgien, Luxenborg, Monaco, Holland, Norge, Japan, Tonga, De Forenede Emirater, Brunei, Kuwait, Qatar og det danske regentpar, som i øvrigt tildelte sheikhen den fornemme orden, Storkorset, sidste år ved et officielt besøg i oliestaten.

Bahrains styre slog i februar 2011 hårdt ned på demonstrationer for demokrati inspireret af begivenhederne i Egypten og Tunesien, og satte en stopper for optøjerne med hård magt. Mindst 35 mennesker er blevet dræbt i kampene mellem regeringstropper og demonstranter.

Da oprørende samledes i februar 2012 på etårs-dagen for de første demonstrationer, endte det igen i et blodigt opgør med regeringstropperne som satte ind med tåregas mod demonstranterne, som svarede igen med brandbomber.

Demonstranterne efterlyser demokratiske reformer, men kræver hverken
kongens afgang eller revolution i det lille kongedømme, som ledes et sunni-muslimsk mindretal, skriver New York Times.