Dronevideo af Donetsks sønderskudte lufthavn

Luftfotografier optaget fra en drone og lagt ud på de sociale medier fredag den 16. januar skal angiveligt vise terminalen og andre bygninger I Donetsk Internationale Lufthavn skudt fuldstændig i smadder efter måneders konflikt.

 

Fra ukrainske side hedder det, at videoen er blevet optaget 15. januar, men hverken billedernes autencitet eller datoen kunne verificeres uafhængigt. Ukrainske regeringsstyrker og pro-russiske separatister har kæmpet om lufthavnen i månedsvis.

Regeringsstyrkerne har nu vundet et skrøbeligt greb om komplekset, der blandt andet omfatter et kontroltårn og flere lagerbygninger og lignende, men alle bygninger er i dag tomme skaller efter ni måneders konflikt.

De hullede startbaner betyder, at lufthavnen ikke vil kunne benyttes i de næste mange måneder. Men den har symbolsk værdi for begge sider og er derfor blevet et af de mest omstridte områder i hele konflikten. Lufthavnen blev fuldt renoveret i 2012, så den kunne stå klar til at modtage gæsterne under europamesterskaberne i fodbold i Ukraine og Polen, men det meste er i dag ødelagt.