Dramatisk udvikling: Tyrkiet stiller nye hårde krav for at tage flygtninge tilbage

EU-topmødet med Tyrkiet har taget en dramatisk udvikling. Tyrkiet kræver flere penge, hurtigere visumfri adgang til EU og gang i seriøse optagelsesforhandlinger, hvis landet skal åbne for ikke bare at tage økonomiske migranter, men også reelle flygtninge retur. Samtidig vil EU ifølge en plan fra Tysklands kansler Merkel skulle give et lignende antal syriske flygtninge i Tyrkiet legalt ophold i EU.

Tyrkiets premierminister Ahmet Davutoglu (længst til venstre) er i centrum af EU-topmødet i Bruxelles, som er blevet mere dramatisk end ventet. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Hvis EU-præsident, Donald Tusk, havde troet, at det kunne blive et hurtigt EU-topmøde med Tyrkiet, hvor Tyrkiet sagde ja til at tage illegale migranter retur fra Grækenland, og de 28 EU-lande blev enige om at lukke Balkan-ruten ned og hjælpe Grækenland, så må han tro om igen.

Både Tysklands kansler, Angela Merkel, og Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoğlu, har nemlig nye planer med, der er blevet diskuteret på et møde, der varede til kl. 3 i nat, mellem Merkel, Davutoğlu og Hollands premierminister Mark Rutte på vegne af Hollands EU-formandskab.

Tyrkiet åbner for ikke bare at tage illegale, økonomiske migranter retur, men også alle flygtninge med behov for international beskyttelse, men til gengæld kræver Tyrkiet væsentlig mere fra EU.

»Premierministeren har præsenteret nye forslag til løsninger, der kan bringe en ende på tragedien, og det handler om mere end bare migration,« siger en tyrkisk diplomat.

Europæiske diplomater bekræfter, at det er en omfattende tyrkisk pakke af forslag, som det kan blive svært at nå til enighed om i dag.

Ikke mindst vil Tyrkiet have nye kapitler om Tyrkiets optagelse i EU åbnet, og det bliver meget svært at acceptere for Cypern, selv om forhandlingerne om en genforening af Cypern ellers har budt på fremskridt i år.

Davutoğlu er netop nu i gang med at præsentere sine nye krav, og derefter skal de 28 EU-lande forsøge at blive enige om en fælles position, fortæller en EU-kilde.

Der er nu hasteplanlagt aftensmad med den tyrkiske premierminister, som ikke var en del af den oprindelige plan, og dermed vil mødet sandsynligvis trække ud.

Ifølge den normalt velorienterede avis Financial Times kræver tyrkerne både flere penge end de tre milliarder euro - godt 22 milliarder kroner - som EU allerede har lovet til en fond for syriske flygtninge i Tyrkiet, hurtigere visumliberalisering og hurtigere udsigter til et EU-medlemskab.

Ahmet Davutoğlu sagde ved ankomsten til topmødet, at det handler om mere end migration, nemlig et samarbejde mellem EU og Tyrkiet, der gerne skal føre til tyrkisk medlemskab af EU en dag.

»Vi er uundværlige for hinanden, fordi vi har udfordringer, som vi kun kan løse i solidaritet. Tyrkiet er klar til at hjælpe EU, men det handler ikke kun om migration. Det handler også om Tyrkiets optagelse i EU,« sagde den tyrkiske premierminister.

Ny tysk plan

De tyrkiske modkrav kommer samtidig med en plan fra Angela Merkel, der skal få Tyrkiet til at tage ikke bare illegale, økonomiske migranter retur, men også regulære syriske flygtninge, der er kommet til Grækenland. Til gengæld skal EU-landene så give et lignende antal syriske flygtninge i Tyrkiet legalt ophold i EU ved at genbosætte dem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ser gerne en aftale, der omfatter tilbagesendelse af syriske flygtninge oveni den aftale om tilbagesendelse af illegale migranter, som Tyrkiet allerede har signaleret, at landet nu vil overholde. Men de nye tyrkiske krav kendte han ikke, da han ankom.

»Problemerne vil bedst være håndteret, hvis vi kan få tyrkerne til at levere på det, vi allerede har aftalt, nemlig at vi ikke skal have den trafik til Grækenland. Tyrkiet skal være parat til at acceptere, at vi returnerer i hvert fald økonomiske migranter, men bedst hvis vi kunne returnere alle,« sagde Lars Løkke Rasmussen ved ankomsten til topmødet i Bruxelles.

Angela Merkel ville heller ikke gætte på, hvor langt man kan nå på topmødet.

»Jeg håber, at vi kan nå et skridt nærmere, men svære forhandlinger udestår i de kommende timer,« sagde Angela Merkel ved ankomsten uden at gå i detaljer med forhandlingerne.

Nødt til at kritisere Tyrkiet

Omkring den tyrkiske stats overtagelse af kontrollen med den regeringskritiske avis Zaman understreger statsministeren, og det må og skal kritiseres.

»Det skal vi ikke lukke øjnene for, og derfor er der også grund til at kritisere det, vi har set i Tyrkiet, som den danske udenrigsminister var ude at gøre i skarpe vendinger i går. Og det vil også blive taget op med den tyrkiske premierminister her i dag,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Tyrkiet har allerede en aftale med Grækenland om at tage illegale migranter tilbage, men den har bare ikke fungeret. En lignende aftale med hele EU træder i kraft den 1. juni, og det er den aftale, som muligvis kan rykkes frem og udvides til at omfatte regulære flygtninge fra Syrien, hvis EU giver legalt ophold til et lignende antal syrere, der befinder sig i Tyrkiet - og accepterer de nye hårde krav fra Tyrkiet.