Dramatisk eskalering: Kina indfører sanktioner mod Anders Fogh og EU: »Sprængfarligt,« siger forsker

I en dramatisk eskalering indfører Kina nu sanktioner mod en stribe europæiske forskere, tænketanke og politikere. En af dem er Anders Fogh Rasmussens tænketank, Alliance of Democracies Foundation. Dermed svarer Kina voldsomt igen, efter at EU mandag har indført sanktioner mod fire kinesere og en organisation for brud på menneskerettighederne.

Anders Fogh Rasmussen ses her med Kinas daværende præsident Hu Jintao, da alting var godt i forholdet til Kina i februar 2004. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kina kommer nu med en gengældelsesaktion mod EU, hvor man mandag blev enig om at indføre sanktioner mod fire kinesere og en organisation for brud på menneskerettighederne.

Beijing optrapper konflikten ved at indføre langt mere omfattende sanktioner mod ti navngivne personer og fire enheder i EU, skriver Kinas udenrigsministerium. De 27 EU-ambassadører kan potentielt være omfattet af sanktionerne.

Andreas Bøje Forsby, som er forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet, kalder eskaleringen for »sprængfarlig«.

»Det er et udtryk for, at kineserne føler sig trængt op i et hjørne og bider igen,« siger han.

En af de sanktionsramte er tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens tænketank, Alliance of Democracies Foundation, der sidste år vakte Beijings raseri efter at have inviteret Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, til at tale ved en konference i København om demokrati.

»Vi bøjer os ikke for bøllemetoder fra autoritære stater,« lyder det i et skriftligt svar fra Anders Fogh Rasmussen.

»Kina har endnu engang demonstreret behovet for, at vi danner en alliance af verdens demokratier for at imødegå presset fra diktatorer og autokrater i verden,« skriver han.

EUs medlemslande blev mandag enige om indføre de første nye sanktioner mod Kina i over 30 år. De var rettet mod fire navngivne kinesere og en organisation, som anses for at være ansvarlige for undertrykkelsen af det muslimske mindretal uighurerne i den nordvestlige Xinjiang-region.

Men det kinesiske modsvar er altså langt voldsommere end EUs liste. Også ordlyden i teksten fra det kinesiske styre om EUs sanktioner var hård.

»Dette træk, baseret på intet andet end løgne og desinformation, lader hånt om og fordrejer fakta og griber voldsomt ind i Kinas interne anliggende, bryder åbenlyst internationalt lov og de basale normer, der styrer internationale relationer og underminerer relationerne mellem Kina og EU alvorligt,« lyder det i teksten fra en talsperson fra det kinesiske udenrigsministerium.

Voldsom forværring

Andreas Bøje Forsby fra Nordisk Institut for Asienstudier mener, at den hårde reaktion skal ses i lyset af topmødet i Alaska i sidste uge, hvor iskolde vinde blæste ind over forholdet mellem USA og Kina. Den nye Biden-regering har vist sig ikke at være den rationelle samarbejdspartner, som Beijing havde håbet på.

Det tyder på, at Kina ikke længere er interesseret i en mindelig fælles forståelse med EU, og en voldsom forværring af forholdet kan være under opsejling.

»Normalt foretager de en symbolsk modforanstaltning, som skal sende et signal. Men dette er en lille krigserklæring, og det er bekymrende,« lyder det fra Andreas Bøje Forsby.

Det kinesiske udenrigsministerium skriver desuden i teksten, at de sanktionsramtes familier er ramt, ligesom virksomheder og organisationer forbundet med dem ikke længere kan lave forretninger med Kina. Det er bevidst, at man kaster nettet så bredt, mener Andreas Bøje Forsby

»De har nu indledt et langt mere konfrontatorisk spil, hvor de forsøger at få andre til at trække følehornene til sig,« siger han.

Det kan få konsekvenser for den investeringsaftale, som Kina og EU ellers havde forhandlet færdig i december, men som stadig mangler at blive stemt igennem i EU-Parlamentet.

På listen over dem, der er ramt af Kinas sanktioner, er blandt andre den svenske Kina-forsker Björn Jerden, den tyske forsker Adrian Zenz og EU-parlamentarikerne Reinhard Bütikofer, Michael Gahler, Raphaël Glucksmann, Ilhan Kyuchyuk og Miriam Lexmann. Derudover er der EUs Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité, hvor medlemmerne er de 27 EU-ambassadører. Også EUs underkomité for menneskerettigheder og Tysklands største Kina-tænketank Mercator Institute for China Studies i Tyskland er ramt.

EU har til gengæld indført sanktioner mod Xinjiangs bureau for offentlig sikkerhed og fire kinesiske embedsmænd, som menes at stå bag undertrykkelsen af uighurerne i Xinjiang. De tæller Zhu Hailun, tidligere vicepartichef i Xinjiang, Wang Junzheng, partisekretær i selskabet Xinjiang Production and Construction Corps, Wang Mingshan, medlem af den stående komité i Xinjiangs kommunistparti og Chen Mingguo, chef for Xinjiangs bureau for offentlig sikkerhed.