Dramaet i USA fortsætter til sidste øjeblik

Forslag bliver stadig skubbet frem og tilbage mellem demokrater og republikanere. Men hvor uforsonlige fronterne i amerikansk politik end synes, øjnes der dog også lyspunkter forud for 11. time.

En tynd tåge hang over den amerikanske hovedstad i de tidlige morgentimer tirsdag, hvor de til tider obskure tovtrækkerier om at få åbnet regeringen og hævet gældsloftet fortsatte forud for fristens udløb i morgen. Foto: Michael Reynolds/EPA Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Dramaet om at få genåbnet regeringen i USA og samtidig at få hævet gældsloftet fortsætter med uformindsket styrke med forslag og modforslag mellem Kongressens to kamre, Repræsentanternes Hus og Senatet. I forvejen er der kommet et kompromisforslag fra Senatet, som i sin grundform kan gå igennem det demokratisk styrede Senat og kan accepteres af præsident Barack Obama. Men det republikansk styrede Repræsentanternes Hus arbejder fortsat på en række forslag, som betyder, at enkelte dele af den omstridte sundhedsreform, ObamaCare, er i spil. Men der er en del økonomer, der lige nu frygter, at Kongressen ikke når til enighed, før fristen for at hæve gældsloftet udløber i morgen.

»Hvis man er meget kynisk, og det er der nogle, der er, så kan vi risikere, at nogle satser på at overskride tidsgrænsen for at se, hvad der sker på de internationale markeder. Der er virkelig nogle republikanere, som tror, at der ikke sker noget som helst. Men det vil være en katastrofe for den amerikanske økonomi og den politiske troværdighed, hvis der virkelig satses så højt,« siger en økonomisk kilde til Berlingske.

Et flertal tror dog på, at det vil lykkes Kongressen at finde en løsning inden torsdag. Men det bliver et slagsmål indtil sidste sekund. Og hvis man tilhører dem, der mener, at der også er nogle i den republikanske ledelse, der satser på et kortvarigt økonomisk sammenbrud for at få mod til at tage et opgør mod de godt 30 personer i Tea Party-bevægelsen, er der også en risiko for, at det kan ske. Så betændt er den politiske situation lige nu.

Frem og tilbage

Hvor uforsonlige de forskellige fronter er, illustreres af de kommentarer, der stadig kom i går fra politisk side i Kongressen. Demokrater og republikanere beskyldte hinanden for manglende samarbejde. Men der var også lyspunkter. Senatet kom med et forslag, som ville betyde, at regeringen ville blive genåbnet indtil den 15. januar – og gældsloftet indtil 7. februar. Inden 13. december skulle politikerne i Kongressen så blive enige om en række reformer blandt andet på skatteområdet og fremlægge en langsigtet budgetplan, som kunne sikre, at USA for første gang siden 2009 får et langsigtet budget, der langsomt skal nedbringe gælden.

Hvor betændt, situationen har været de seneste døgn, ses af, at selv tidsfristerne for at holde regeringen åben var oppe til diskussion.

Demokraterne ønskede en kort åbning for at kunne genforhandle den såkaldte sequester, som er en automatisk række af nedskæringer, der er trådt i kraft for over et halvt år siden, fordi alle budgetmæssige forhandlinger dengang mislykkedes. Republikanerne ville have en længere åbning af regeringen for at fastholde nedskæringerne.

Demokraterne ønskede at genåbne forhandlingerne om disse automatiske nedskæringer så tidligt som muligt for at kunne regulere på, hvor der blev skåret ned. Republikanerne ønskede at beholde »sequesteren« så længe som muligt, fordi den sikrer, at gælden langsomt går ned, selv om der ikke er egentlige politiske prioriteringer bag.

Så detaljerne er det, der drøftes lige nu. Republikanerne i Repræsentanternes Hus forsøger stadig at få så mange punkter flettet ind i en løsning, der kan ramme den forhadte sundhedsreform.

Rasende republikanere

Republikanerne i Repræsentanternes Hus var tirsdag rasende over Senatets forslag. De kaldte det for en total overgivelse. Men det ser dog ud til, at deadlinen 17. oktober også er ved at blødgøre republikanerne i huset, selv om de tilsyneladende vil forsøge at komme med deres egne forslag indtil sidste øjeblik.

»Det, der skal ske nu, er, at regeringen genåbnes og gældsloftet hæves. Der skal måske gives lidt hist og her, men det er vigtigt, at de her ting bliver åbnet. Så kan alle gå i gang med at få forhandlet et langsigtet budget på plads og måske endda fortsætte det vigtige arbejde med at få en række reformer igennem. Det er det vigtigste. Men i øjeblikket taler Kongressen om så små detaljer, der ingen betydning har for økonomien på langt sigt, at det er frustrerende,« siger James Willingson, rådgiver for en række virksomheder med ekspertise i lovprocessen i Kongressen.