Dramadronning kørte galt i politikken

Smriti Irani blev den store taber ved sidste uges ministerrokade i Indien. Den tidligere skuespillers kompromisløse facon har skaffet hende flere fjender end venner – især blandt landets unge.

Smriti Irani gjorde i store træk, som hun blev om af Indiens premierminister, Narendra Modi - men hun blev så upoplær undervejs, at hun i en rokade blev degraderet fra den prestigefyldte post som minister med ansvar for uddannelse. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere

Hun er blevet kaldt Indiens mest kontroversielle minister. Og en af de mest talentfulde.

Da Smriti Irani blev udnævnt til minister for to år siden, var hun den yngste i landets nye regering. Sat i spidsen for et af de helt tunge ministerier.

I de fleste lande hører ministerposten med ansvar for uddannelse til i den lettere ende af skalaen, men ikke i Indien. Her tilfalder den en seniorminister. Og for det hindunationalistiske regeringsparti BJP bliver området set som en værdipolitisk kampplads af stor betydning.

Derfor valgte premierminister Narendra Modi at satse på den unge og fremadstormende Smriti Irani. Hun fik til opgave at vinde de mange værdi­baserede slagsmål og promovere en linje, hvor indisk kultur, traditioner og historie blev prioriteret højere på landets uddannelsesinstitutioner.

Slagsmål har der været nok af: Smriti Irani kastede sig fra start ind i TV-debatter og Twitter-skænderier på stribe. Discipliner, hvor den karismatiske og veltalende politiker var på hjemmebane.

Derfor kom det som en overraskelse for mange, da hun sidste uge blev den helt store taber i en regeringsrokade. Premierminister Modi valgte at give Smriti Iranis ministerpost til en anden og i stedet placere hende i ministeriet for tekstiler. En degradering af de større.

Efterfølgende sagde en talsmand for BJP, at Smriti Irani havde arbejdet hårdt for partiet, men erkendte samtidig, at der var opstået kontroversielle situationer undervejs.

På mange måder var valget af hende usædvanligt til at starte med. Smriti Iranis egen uddannelsesbaggrund har løbende været et emne til debat, fordi den ikke er særlig omfattende. Og fordi hun ikke har været meget for at gøre rede for den. Bl.a. viste det sig, at en universitetsgrad fra Yale i USA kun var et forløb på fem dage – til stor morskab for den indiske presse.

Sanger, model, skuespiller og TV-vært

Så Smriti Iranis politiske karriere har aldrig været baseret på akademiske meritter.

Til gengæld har hun længe været et kendt ansigt i de fleste indiske hjem. Hun har både været sanger og model, men slog for alvor sit navn fast i underholdningsbranchen som skuespiller.

Hun har vundet adskillige priser for roller i diverse indiske TV-dramaer og både været producent og vært for populære underholdningsprogrammer. Og så har hun fra en ung alder været tilknyttet den konservative hinduistiske organisation Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Dens rolle i voldelige sammenstød og episoder har flere gange ført til forbud imod den.

Men i takt med BJPs voksende indflydelse i Indien er hinduistisk nationalpatriotisme blevet mere legitimt og udbredt.

BJP fungerer som en slags partipolitisk gren af RSS og henter store dele af sin politik og idelogi fra organisationen. Da Smriti Irani besluttede sig for at gå ind i politik, var BJP derfor et naturligt valg.

Hun blev medlem af det indiske parlament i 2011 og fik sin betydningsfulde ministerpost, da BJP kom til magten i 2014. Men den konfronterende facon viste sig hurtigt at være mere egnet til dueller med politiske modstandere end til at drive et ministerium – så hun lagde sig ud med alt fra universitetsrektorer til studenterforeninger. Ofte i et kompromisløst forsvar af BJPs politik.

Degradering modtaget med jubel

Da det kom frem, at en studenterforening på en højere læreanstalt i Madras forholdt sig kritisk til regeringens politik, satte hendes ministerium en undersøgelse i gang, der førte til et forbud mod foreningen. De studerende havde angiveligt taget afstand fra lovgivning mod slagtning af køer, der er hellige i hinduismen.

I et andet tilfælde blev Smriti Irani beskyldt for at presse et universitet til at straffe en studerende, der endte med at begå selvmord. Den studerende var ekstremist og anti-national, havde hun forinden skrevet i et brev til universitets ledelse.

Smriti Iranis hårde linje har givetvis fundet opbakning hos BJPs kernevælgere. Men på de sociale medier blev hendes ministerdegradering modtaget med jubel. At dømme ud fra reaktionerne på Twitter har hendes indblanding og håndtering af de mange sager skaffet hende flere fjender end venner. Det gælder særlig blandt yngre indere.

Så selv om Smriti Irani i store træk har gjort, hvad hun blev bedt om, tyder meget på, at hendes metoder har været for kontante. Hendes afløser på ministerposten er en tidligere studenterleder, hvilket bliver set som et tegn på, at BJPs politiske ledelse gerne ser en mere forsonlig linje.